Θεατρικά νέα μιας άλλης εποχής…
Απόψε επανεμφάνιση “Ποιος είναι ποιος”
Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ύστερα από τρία περίπου χρόνια απουσίας στο εξωτερικό, επανεμφανίζεται σήμερα. Στο θέατρο “Παξινού” θα παρουσιάσει στις 9 μ.μ., το έργο για έναν ηθοποιό του Αντ. Δωριάδη “Ποιος είναι ποιος”. Το έργο θα παίζεται κάθε Δευτέρα στο θέατρο ¨Παξινού” και για δέκα μόνο παραστάσεις.
– Πρόκειται για ένα πολύ μοντέρνο έργο, στο οποίο ο ήρωας ένας φτασμένος διανοούμενος του καιρού μας, καλείται κατά ένα μυστηριώδη τρόπο να πει το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Παγιδευμένος ανάμεσα στο εσωτερικό και το κοινωνικό “κατεστημένο” και προσπαθώντας να βρει μια “βολική” λύση καταντάει ένα αληθινό ανθρώπινο κουρέλι. Κι όπως λέει ο Βασίλης Διαμαντόπουλος:
“…Οι ιδεολογικές και πολιτικές λύσεις δεν καταφέρνουν να λυτρώσουν τον ήρωα που ξεπερνώντας τα όρια της αντοχής του φτάνει στην πιο ή στην μόνη αληθινή του στιγμή όταν λέει “φοβάμαι, φοβάμαι ν’ αγαπήσω, να ονειρευτώ, να πιστέψω. Φοβάμαι τους πάντες και τα πάντα”. Για να καταλήξει σε μια ελπιδοφόρα κραυγή όταν λέει: “Πού είναι ο άνθρωπος; Δείξτε μου, σας ικετεύω, έναν αληθινό άνθρωπο, έναν τίμιο, έναν ελεύθερο άνθρωπο”.
– Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Γάλλου ζωγράφου Ραφαέλ Μεντεβύ και με μουσική επιμέλεια της Τόνιας Καράλη. Υπενθυμίζεται ότι τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας δίνει στο θέατρο κανονικά παραστάσεις ο θίασος Παξινού – Μινωτή με το αριστουργηματικό έργο του Λόρκα “Ματωμένος γάμος”.
Το “Θέατρο των Νέων” απόψε στο “Βεργή”
Από σήμερα, και κάθε Δευτέρα, απόγευμα-βράδυ, το “Θέατρο των Νέων” θα εμφανίζεται στο θέατρο “Βεργή” με πρόγραμμα που περιλαμβάνει τα μονόπρακτα “Πανδώρα” και “Άσπρο Ζήτα” και “Σταθμός” του Παύλου Μάτεσι. Στις παραστάσεις ισχύει ειδικό φοιτητικό εισιτήριο. Το πρόγραμμα παρουσιάζεται με νέα διανομή, τον δε ρόλο της Πανδώρας, υποδύεται η νέα ηθοποιός Μαρίνα Γεωργίου.
Ηλιόπουλος: Ο κ. Μυράτ ανεφέρθη από σεβασμό
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος, αναφερόμενος στην επιστολή του Δημήτρη Μυράτ, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή, μας έστειλε το ακόλουθο γράμμα:
Αγαπητά “Νέα”,
Αναφερόμενος στην δημοσιευθείσα στα “Νέα” της περασμένης Παρασκευής επιστολή του κ. Δημήτρη Μυράτ, επιθυμώ να τον βεβαιώσω ότι μόνον από πνεύμα σχολαστικού σεβασμού προς την πνευματικήν εργασίαν του πρώτου σκηνοθετήσαντος το “Ζητείται ψεύτης”, μου ήταν αδιανόητον να αγνοήσω τ’ όνομά του, πιστεύοντας, αφελώς ίσως, ότι το αντίθετον θα ήταν ανοίκειον. Είναι όντως αληθές ότι ο διακεκριμένος καλλιτέχνης ουδεμίαν σχέσιν έχει ούτε με το θέατρο “Άλφα” ούτε με τον θίασο, ειμή μόνον ότι ο πρωταγωνιστής της ωραίας κωμωδίας του κ. Ψαθά το θεώρησε τιμή του να θυμηθεί την φωτισμένη διδαχή του παλαιού θιασάρχου του. Ευχαριστώ για την φιλοξενία, Ντίνος Ηλιόπουλος.
Δ. Μυράτ: Τι καλείται “αβρότης” στο θέατρο…
Τέλος, ο Δημήτρης Μυράτ, αναφερόμενος σε επιστολές και δημοσιεύματα για το ίδιο θέμα, μας έστειλε την ακόλουθη επιστολή:
Αγαπητά “Νέα”
Έχασαν οι λέξεις τη σημασία τους. Καλείται σκηνοθεσία μια δουλειά που έγινε πριν από 19 χρόνια, σε άλλο θέατρο, με άλλους ηθοποιούς και άλλη σκηνογραφία, και “αβρότης” να βάλουν το όνομά μου, χωρίς να ‘χουν την ευγένεια να μου κάνουν ένα τηλεφώνημα να με ρωτήσουν ή, έστω, να με ειδοποιήσουν. Έλα Παναγία μου! Αφού όμως ο κ. Ντ. Ηλιόπουλος κατεκλύσθη από τέτοια πλημμυρίδα αβρότητος, ας έχει την αβρότητα να μου στείλει τα σκηνοθετικά μου δικαιώματα γι’ αυτή μου την τηλεσκηνοθεσία. Με συγχωρείτε για την ενόληση. Δημήτρης Μυράτ.
Ομιλία Γιάννη Σιδέρη για το θέατρο στο ’21
Την ερχομένη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, 7 μ.μ.,θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Θέατρο λογοτεχνική απογευματινή με ομιλητή τον Ιστορικό του νεοελληνικού θεάτρου Γιάννη Σιδέρη και θέμα “Συμβολή του νεοελληνικού θεάτρου στον αγώνα του ’21”. Ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από μεταφράσεις της εποχής, έργων Μολιέρου, Αλφιέρι και Γκολντόνι.
Στις 4 Μαρτίου το έργο Λιδωρίκη στο Εθνικό
Για τις 4 Μαρτίου μετατέθηκε η πρεμιέρα του νέου έργου του Αλέκου Λιδωρίκη “Ενώ δεν τον περίμεναν” στο Εθνικό Θέατρο. Η μετάθεση εκρίθη απαραίτητη, για την αρτιώτερη ετοιμασία του έργου και για να μη συμπέσει η πρεμιέρα στην περίοδο της Αποκριάς.
Στις 10, η “Νέα Σκηνή”
Στις 10 Μαρτίου θα εγκαινιασθεί η “Νέα Σκηνή” του Εθνικού, η μικρή -220 θέσεων- αίθουσα στην οποία θα δίνονται παραστάσεις που σκοπό έχουν να φέρουν την Κρατική Σκηνή κοντά στα σύγχρονα καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα. Η έναρξη θα γίνει με το “Λεβεντόπαιδο της Δύσεως” του Συνγκ, με σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη.
“Επικίνδυνο φορτίο”: 100ή
Την προσεχή Πέμπτη, το “Σύγχρονο Θέατρο” θα γιορτάσει τις 100 παραστάσεις της εφετινής επιτυχίας του, της σάτιρας του Κ. Μουρσελά “Επικίνδυνο φορτίο”. Την 100ή εκλήθηαν να παρακολουθήσουν η Τζένη Καρέζη, ο Κώστας Καζάκος και ο Βασ. Διαμαντόπουλος, καθώς και οι θεατρικοί συγγραφείς Λούλα Αναγνωστάκη, Βασ. Ζιώγας, Ιάκ. Καμπανέλλης, Βαγγ. Κατσάνης, Δημ. Κεχαϊδης, Κωστ. Μητροπούλου, Νότης Περγιάλης και άλλοι. Μετά την παράσταση θα επακολουθήσει συζήτηση μεταξύ του κοινού, των προσκεκλημένων, του συγγραφέα και των συνεργατών του ΣΕΘ, γύρω από το έργο, την παράσταση και την πορεία του πρωτοποριακού θεατρου στον τόπο μας. Σαν αναμνηστικό του εορτασμού των 100 παραστάσεων, την Πέμπτη, το πρόγραμμα του έργου θα διατίθεται με υπογραφές του συγγραφέα και όλων των συνεργατών του ΣΕΘ. Στο μεταξύ χθες υπεγράφησαν τα συμβόλαια μεταξύ του καλλιτεχνικού διευθυντού του ΣΕΘ Στεφ. Ληναίου και του θεατρικού επιχειρηματίου Κάσση και έτσι το “Επικίνδυνο φορτίο” θαν παρουσιασθεί και στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο “Αυλαία” στις 18 Μαϊου.
Τα Νέα, 15 Φεβρουαρίου 1971
_____________________
- Κεντρική φωτογραφία: Νέα Σκηνή Εθνικού Θεάτρου, Αθήνα 1970. Έργο του αρχιτέκτονα Μάνου Περράκη
Latest posts by dromena (see all)
- Κυκλοφορεί σε μετάφραση του Καθηγητή Βάιου Λιαπή το βιβλίο «Το Αρχαίο Θέατρο μέσα από τις Πηγές» - 14 Νοεμβρίου, 2024
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Η Αυλή των Θαυμάτων (3) - 11 Νοεμβρίου, 2024
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Η Αυλή των Θαυμάτων (2) - 10 Νοεμβρίου, 2024
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Η Αυλή των Θαυμάτων (1) - 10 Νοεμβρίου, 2024
- Θέατρο του λαού: Ο Καραγκιόζης, η ιστορία του, η σημασία του - 27 Απριλίου, 2024