ΚΘΒΕ | Philippe Claudel : «Η αγαπημένη του κυρίου Λιν»

ΚΘΒΕ | Philippe Claudel : «Η αγαπημένη του κυρίου Λιν»

Μοιράσου το!

Η αγαπημένη του κυρίου Λιν

Ο κορυφαίος Βέλγος σκηνοθέτης Γκι Κασίερς έρχεται στην Ελλάδα για να σκηνοθετήσει τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στη διάσημη νουβέλα του Φιλίπ Κλοντέλ «Η Αγαπημένη του κυρίου Λιν».

D01856v02

Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους δημιουργούς παγκοσμίως και πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου Toneelhuis της Αμβέρσας, στηντρίτη επίσκεψή του στη χώρα μας (η πρώτη ήταν στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2009 και η δεύτερη το 2011 στην εναρκτήρια σεζόν της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση) καθοδηγεί τον σπουδαίο Έλληνα ηθοποιό και σκηνοθέτη στο μοναδικό αισθητηριακό του σύμπαν, με όχημα μια ιστορία βαθιά συγκινητική, για τη διαφορετικότητα, την απώλεια, την προσφυγιά, τη δύναμη της φιλίας και το φως της αισιοδοξίας που ανακαλύπτει ο άνθρωπος κάτω από κάθε δύσκολη συνθήκη.
Ακροβατώντας ανάμεσα στην τεχνολογική αρτιότητα της παράστασης και την απλότητα της προσωπικής αφήγησης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, που υπογράφει και την απόδοση του έργου, μάς μυεί σε μια προσωπική σκηνική πρόταση που αφήνει πίσω της την παντοδυναμία της φόρμας, φωτίζοντας το ζωτικό περιεχόμενο της ιστορίας, επιστρέφοντας έτσι στη ρίζα του θεάτρου, που δεν είναι άλλη από την καθαρή αφήγηση, με κάθε τρόπο και κάθε σκηνικό μέσο.

Πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, στις 22 Μαρτίου, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και συνέχεια παραστάσεων τον Μάιο στην Αθήνα.

Μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με τον πολιτιστικό οργανισμό «Λυκόφως»

Philippe Claudel : «Η αγαπημένη του κυρίου Λιν»
Μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με τον πολιτιστικό οργανισμό «Λυκόφως»

Σκηνοθεσία : Guy Cassiers

Eρμηνεία : Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Πρεμιέρα
Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, στις 21.00

«Toujours il y a le matin
Toujours revient la lumière
Toujours il y a un lendemain
Un jour c’est toi qui seras mère»

Το ΚΘΒΕ σε  συμπαραγωγή με τον πολιτιστικό οργανισμό «ΛΥΚΟΦΩΣ» παρουσιάζει στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών την παράσταση «Η Αγαπημένη του κυρίου Λιν» του Philippe Claudel σε σκηνοθεσία του Guy Cassiers, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους σκηνοθέτες και πρώην Καλλιτεχνικό  Διευθυντή στο θέατρο Toneelhuis της Αμβέρσας. Είναι η πρώτη συνεργασία του σπουδαίου Βέλγου σκηνοθέτη με το ΚΘΒΕ, ενώ τον απαιτητικό ρόλο έχει αναλάβει να ερμηνεύσει ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης υπογράφοντας και την απόδοση του έργου στα ελληνικά. Πρεμιέρα:  Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, στις 21.00.

H νουβέλα του Philippe Claudel, την οποία ο σκηνοθέτης αντιμετωπίζει ως μονόλογο, είναι μια βαθιά συγκινητική ιστορία ενός άντρα που αναγκάζεται να δραπετεύσει από τη χώρα του με τη μικρή του εγγονή και να ζητήσει καταφύγιο στην Ευρώπη, χωρίς να καταλαβαίνει τη γλώσσα.  Ο Claudel εξετάζει τη μοναξιά, τη διαφορετικότητα και τη δύναμη της φιλίας, με οξεία διορατικότητα και αισιοδοξία.

Ο Guy Cassiers, πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Toneelhuis, είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους θεατροποιούς στην Ευρώπη. Έχει αναπτύξει μια πολύ προσωπική θεατρική γλώσσα στην οποία παντρεύει με επιτυχία δύο από τα πάθη του: την εικαστική τεχνολογία και την λογοτεχνία.

Μαζί με τους ηθοποιούς του δημιουργεί ένα αισθητηριακό σύμπαν, στο οποίο η μουσική διατηρεί δυναμικό ρόλο. Με τα χρόνια, η αυξανόμενη έλξη που του ασκούσε η ευρωπαϊκή ιστορία και το ενδιαφέρον του για τα πολιτικά θέματα, όπως η μετανάστευση, οδήγησε σε σημαντικές παραγωγές όπως η παράσταση «Η αγαπημένη του κυρίου Λιν», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2017 στο θέατρο Toneelhuis και έκτοτε αριθμεί άλλα τέσσερα σπουδαία ανεβάσματα με πλήθος παραστάσεων σε θέατρα ανά την Ευρώπη.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο κύριος Λιν κρατώντας στην αγκαλιά του τη Σανγκ ντιού, τη μικρή εγγονή του και τη μόνη επιζήσασα της οικογένειάς του, εγκαταλείπει το κατεστραμμένο από τον πόλεμο χωριό του και φτάνει στην Ευρώπη πρόσφυγας. Εκεί, χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τη νέα χώρα και χωρίς να αντιλαμβάνεται τη γλώσσα των ξένων, αφήνει τη μοίρα του στα χέρια των αρμόδιων αρχών που τον περιθάλπουν. Μέχρι που γνωρίζει τον κ. Μπαρκ. Ο κ. Μπαρκ μιλάει συνέχεια στη γλώσσα του και ο κ. Λιν σιωπηλός απολαμβάνει την παρέα του. Μια δυνατή φιλία καλλιεργείται ανάμεσα στους δύο άντρες, με εξομολογήσεις, με σεβασμό απέναντι στον εκφρασμένο ή στον σιωπηλό πόνο, με συμπόνοια και φροντίδα.
Η νουβέλα La petite fille de monsieur Linh του Φιλίπ Κλοντέλ δημοσιεύτηκε το 2005 στη Γαλλία. Μέσα από την ιστορία του κ. Λιν, ο συγγραφέας μιλάει για τον ξεριζωμό, το τραύμα, τη συμφιλίωση, τη συντροφικότητα, την αγάπη αλλά και για τη ζωτική ανάγκη των ανθρώπων για σύνδεση και επικοινωνία.
Ο Guy Cassiers συνδυάζει το πάθος του για τη λογοτεχνία με τα οπτικά μέσα και οδηγείται σε ένα σκηνικό αποτέλεσμα, που αποτυπώνει τη δική του πολύ ιδιαίτερη σκηνοθετική γραφή.«Η αγαπημένη του κυρίου Λιν» του Philippe ClaudelΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 • Σκηνοθεσία:  Guy Cassiers
 • Μετάφραση:  Ασπασία Σιγάλα
 • Απόδοση:  Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
 • Ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
 • Ηχητικός Σχεδιασμός: Diederik De Cock – Ηλίας Φλάμμος
 • Σχεδιασμός Video:  Bram Delafonteyne – Sibilylle Meder
 • Βοηθός Σκηνοθέτη: Σίλια Κόη
 • Ενδυματολόγος: Χάρης Σουλιώτης
 • Δ/νση Παραγωγής Λυκόφως: Κωνσταντίνα Αγγελέτου
 • Production Manager Toneelhuis.:  Tanja Vranchen
 • Τεχνική Διεύθυνση Λυκόφως: Βίκτωρ Berkan
 • Technical Director Toneelhuis: Diederik Hoppenbrouwers
 • Video Art: Klaas Verpoest
 • Βοηθοί Παραγωγής : Ξένια Καλαντζή – Πανούτσι Μαργέλος
 • PR & Communication Manager Lykofos για την Θεσσαλονίκη: Μαργαρίτα Σίσιου
 • PR & Communication Manager Lykofos για την Αθήνα: Άρης Ασπρούλης
 • Διαφήμιση – Social Media Λυκόφως: Renegade
 • Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
 • Graphic Design: Mike Rafail
 • Παραγωγή: ΚΘΒΕ – Λυκόφως (Γ. Λυκιαρδόπουλος)
   PC0092J0001v04

  Πληροφορίες
  Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2)
  Πρεμιέρα: Παρασκευή  22/03/ 2024, στις 21.00

  ‘Ωρες παραστάσεων
  Τετάρτη: 19.00
  Πέμπτη- Παρασκευή: 21.00
  Σάββατο: 21.00
  Κυριακή: 19.00

  Προπώληση: ntng.gr | more.com | 11876
  Πληροφορίες- κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ

  Ωράριο Ταμείων:
  Βασιλικό Θέατρο: Τρίτη 08:30 – 16:00 / Τετάρτη έως Κυριακή 08:30- 21:30
  Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30
  Θέατρο Μονής Λαζαριστών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30 (τις ημέρες που θα πραγματοποιούνται πρωινές παραστάσεις το ωράριο των ταμείων θα είναι 8:30 – 15:30 για την Τρίτη και 8.30 – 21:30 για τις ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή)
  Πλατεία Αριστοτέλους: Το εκδοτήριο θα παραμείνει κλειστό

  Ημέρες Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή
  Στις σειρές Β, Γ, Δ και Ε  με 20 € (χωρίς μειωμένα)
  Από Ζ σειρά έως και την Λ τιμές 18 € και μειωμένο 15 €(πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών, Φοιτητικό – Μαθητικό-ομαδικό)
  Τα θεωρεία με 18 € και μειωμένο 15 €(πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών, Φοιτητικό – Μαθητικό-ομαδικό)
  και Εξώστης Α και Β με 12 € (ομαδικό 10€)

  Ημέρες Σάββατο στις 18:00 & 21:00  και  Κυριακή στις 19:00
  Στις σειρές Β, Γ,  και Ε  με 23 € (χωρίς μειωμένα)
  Από Ζ σειρά έως και την Λ τιμές 18 € και μειωμένο 15 € (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών, Φοιτητικό – Μαθητικό-ομαδικό)
  Τα θεωρεία με 18 € και μειωμένο 15 €(πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών, Φοιτητικό – Μαθητικό-ομαδικό)
  και Εξώστης Α και Β με 12 € (ομαδικό 10€)

  START THINKING GREEN

  Στο πλαίσιο της οικολογικής πολιτικής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος τα ψηφιακά προγράμματα των παραστάσεών του πωλούνται σε ψηφιακή μορφή σε προνομιακή τιμή.

  PC0092P0001v03


Μοιράσου το!
ΔΡΩΜΕΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΘΒΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ