Αποχαιρετισμός στην Όλγα Τουρνάκη
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αποχαιρετά με βαθιά θλίψη την σπουδαία ηθοποιό του ελληνικού θεάτρου Όλγα Τουρνάκη.
H Όλγα Τουρνάκη διάνυσε μια σημαντική διαδρομή στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση. Υπήρξε μια ηθοποιός της οποίας η υποκριτική δεινότητα έδινε βάθος και ευαισθησία σε όλους τους ρόλους που ερμήνευε. Ξεχώριζε για το ιδιαίτερα εκφραστικό πρόσωπό της, το αγέρωχο παράστημα και το ξεχωριστό της ηχόχρωμα.
Με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος είχε συνεργαστεί σε τρεις παραστάσεις:
- «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» του Ευριπίδη. Σκηνοθεσία: Γιώργος Θεοδοσιάδης (1972)
- «Εννιά ερημικές φωνές» του Χρήστου Σαμουηλίδη. Σκηνοθεσία: Γιώργος Εμιρτζάς (1974)
- «Ο Πειρασμός» του Γρηγορίου Ξενοπούλου. Σκηνοθεσία: Γιώργος Θεοδοσιάδης (1974)
Η Όλγα Τουρνάκη γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας το 1933. Αρχικά σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία και για μικρό διάστημα στην Ιατρική Σχολή, ενώ παράλληλα φοιτούσε στο Ωδείο Αθηνών με τον Μενέλαο Παλλάντιο. Ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Από το 1955 έως το 2004 έλαβε μέρος σε 90 παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Όσον αφορά στο αρχαίο δράμα, μέχρι το 1958 συμμετείχε στον Χορό. Το 1959 προήχθη σε Κορυφαία ενώ από το 1968 άρχισε να ερμηνεύει ρόλους (Μήδεια, Ευρυδίκη κ.ά.) και από το 1971 ερμήνευε πρωταγωνιστικούς ρόλους (Ηλέκτρα, Ανδρομάχη, Εκάβη κ.ά.). Παράλληλη ήταν η πορεία της στο νεότερο διεθνές και ελληνικό δραματολόγιο. Τελευταία της παράσταση στο Εθνικό Θέατρο ήταν στο έργο Ντόγκβιλ (2004). Μεταξύ 1960 και 2001 έπαιξε σε έντεκα κινηματογραφικές ταινίες και εμφανίστηκε σε 18 τηλεοπτικές σειρές. Συμμετείχε, επίσης, σε 22 τηλεοπτικές θεατρικές παραστάσεις καταγεγραμμένες από την ΕΡΤ, την ΥΕΝΕΔ και τον ΑΝΤ1 (Εκκλησιάζουσαι, Καπνοτόπια, Ματωμένος γάμος, Ο βασιλιάς Ριχάρδος Γ΄, Οιδίπους επί Κολωνώ, Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα κ.ά.). Είχε συμπράξει σε ηχογραφήσεις έργων Ελλήνων συνθετών για τις δισκογραφικές εκδόσεις των Ελληνικών Εβδομάδων Σύγχρονης Μουσικής. Συνεργάστηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή την περίοδο 1977-78, όταν εμφανίστηκε ως αφηγήτρια στο μπαλέτο Γένεση (Νικολούδη/Αδάμης, Ηρώδειο, 1978). Επίσης, δίδαξε υποκριτική και ορθοφωνία στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια της Όλγας Τουρνάκη
Σε μία πορεία συνεπή, ποιώντας ήθος, η Όλγα Τουρνάκη υπήρξε από τους σημαντικότερους ηθοποιούς ρεπερτορίου του ελληνικού θεάτρου. Με την παρουσία της, το έντονο βλέμμα και τη χαρακτηριστική βαθιά φωνή της μαγνήτιζε το κοινό στους πολλούς, σπουδαίους ρόλους που μας χάρισε. Η Όλγα Τουρνάκη στήριξε με το ταλέντο της επί πολλές δεκαετίες το Εθνικό Θέατρο, πρωταγωνιστώντας σε ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, από το αρχαίο δράμα μέχρι τη σύγχρονη παγκόσμια δραματουργία, στο θέατρο, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο. Η απώλειά της αφήνει σημαντικό κενό στην τέχνη, την οποία τίμησε. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους και στους συναδέλφους της.
Latest posts by dromena (see all)
- Κυκλοφορεί σε μετάφραση του Καθηγητή Βάιου Λιαπή το βιβλίο «Το Αρχαίο Θέατρο μέσα από τις Πηγές» - 14 Νοεμβρίου, 2024
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Η Αυλή των Θαυμάτων (3) - 11 Νοεμβρίου, 2024
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Η Αυλή των Θαυμάτων (2) - 10 Νοεμβρίου, 2024
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Η Αυλή των Θαυμάτων (1) - 10 Νοεμβρίου, 2024
- Θέατρο του λαού: Ο Καραγκιόζης, η ιστορία του, η σημασία του - 27 Απριλίου, 2024