Γιώργος Γαβριηλίδης (1908-1982)

Γιώργος Γαβριηλίδης (1908-1982)

Μοιράσου το!

Ο Γιώργος Γαβριηλίδης (1908 – 23 Ιουλίου 1982) ήταν ηθοποιός. Υπήρξε σύζυγος της επίσης ηθοποιού Μαρίκας Κρεβατά (1911-14 Σεπτεμβρίου 1994). Αναδείχθηκε από το θέατρο και έπαιξε σε πολλές κωμωδίες στον κινηματογράφο και αργότερα στην τηλεόραση.

Ο Γιώργος Γαβριηλίδης, ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου, έγινε από τους πιο σημαντικούς δευτερο-ρολίστες σε αγαπημένες ελληνικές ταινίες. Γεννήθηκε στην Αθήνα και καταγόταν από μεγάλη καλλιτεχνική οικογένεια. Σπούδασε υποκριτική στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου και ξεκίνησε από μικρός να μετέχει σε έργα πρόζας. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1925 με το έργο «Ψυχοπατέρας» και προς το τέλος της δεκαετίας του 1930 άρχισε να μετέχει σε μουσικούς θιάσους και να παίζει σε οπερέτες και επιθεωρήσεις. Το 1943 εμφανίστηκε στην επιθεώρηση των Ασ. Γιαλαμά – Θ. Σακελλαρίδη «Η Κιβωτός του Νώε» και έκτοτε οι εμφανίσεις του στο μουσικό θέατρο πύκνωσαν. Στο διάστημα 1943-45 συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους, και το 1947 έγινε συνθιασάρχης της Μαρίκας Κρεββατία και της Μαρίκας Νέζερ. Από το 1955 ώς το 1957 συνεργάστηκε σε θίασο με την Μ. Κρεββατά και πάλι, αλλά και με τις αδελφές Καλουτά και την Ρένα Ντόρ. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησε η ριζική στροφή του προς έργα πρόζας.

Η πρώτη του κινηματογραφική δουλειά ήταν το 1933 στην ταινία «Ο Κακός Δρόμος», αλλά διακρίθηκε πολύ αργότερα, μέσα από τις υπέροχες κωμωδίες της Φίνος Φίλμ της δεκαετίας του ‘50 και του ’60. Η πρώτη του συνεργασία με τη Φίνος Φίλμ ήταν το 1957 στην ταινία «Λατέρνα, Φτώχεια και Γαρύφαλλο», ενώ συνολικά γύρισε 47 ταινίες. Αξέχαστες έχουν μείνει οι ερμηνείες του σε πολλές ταινίες της Φίνος Φίλμ, όπως στο «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη», στον ρόλο του ΕλληνοΑμερικάνου Τζόν Πάρκερ, καθώς επίσης και στην ταινία «Μια Τρελή Τρελή Σαραντάρα», στον ρόλο του κουφού γαμπρού που προξενεύουν στην Ρένα Βλαχοπούλου.

Ο Γιώργος Γαβριηλίδης ήταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Μαρίκα Κρεββατά, με την οποία έπαιξαν στον κινηματογράφο, τον ρόλο του ζευγαριού που τσακώνεται, στην ταινία «Η Γυναίκα μου Τρελλάθηκε». Ο Γιώργος Γαβριηλίδης, αν και δευτερο-ρολίστας, κατάφερνε να κλέβει πάντα κάτι από την λάμψη των πρωταγωνιστών και να κάνει αισθητή την παρουσία του με το πηγαίο και μεστό παίξιμό του. Πέθανε σε ηλικία 73 ετών, μετά από 50 και πλέον χρόνια προσφοράς του στο θέατρο και στον κινηματογράφο.


Μοιράσου το!
ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ