ΚΘΒΕ: 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Δάσους
3o ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΑΣΟΥΣ
10 έως 20 Σεπτεμβρίου 2021
Ένα δάσος παραστάσεων από και για όλο τον κόσμο στο διαδίκτυο αλλά και μέσα στην πόλη
Σύγχρονοι προβληματισμοί στη διεθνή σκηνή
Θεατρικές κολεκτίβες – Η γυναικεία ματιά στο θέατρο
Φεστιβάλ της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης
Εργαστήριο «Πρόσωπο, Προσωπείο, Προσωπικότητα»
Ζωντανές Συνδέσεις και Συζητήσεις με καλλιτέχνες και κοινότητες
&
Μια περιπατητική παράσταση στην καρδιά της Θεσσαλονίκης από τους Rimini Protokoll
Μονοπάτια συνάντησης και επικοινωνίας με οδηγό το θέατρο φιλοδοξεί να ανοίξει το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους που διοργανώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τόσο μέσα στην πόλη όσο και στον διεθνή χώρο. Καλλιτέχνες και θέατρα από όλο τον κόσμο φιλοξενούνται και συνομιλούν μεταξύ τους και με το κοινό, χτίζοντας ένα δίκτυο ανταλλαγής και δημιουργίας.
Ένα πυκνό πρόγραμμα δέκα ημερών, προσαρμοσμένο στις ανάγκες αλλά και τα ερωτήματα που θέτει η μεταβατική για το θέατρο και τον κόσμο εποχή, θα παρουσιαστεί στο διαδίκτυο αλλά και στον φυσικό χώρο από τις 10 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2021.
Δωρεάν διαδικτυακές παραστάσεις από 15 χώρες, σημαντικά αφιερώματα στις μεθόδους δουλειάς των καλλιτεχνών του θεάτρου, ζωντανές συζητήσεις και φόρουμ, ένα διεθνές εργαστήριο για τον ρόλο της μάσκας από την αρχαιότητα ως σήμερα, μια περιπατητική παράσταση στο κέντρο της πόλης, καθώς και το μεγάλο ετήσιο Φεστιβάλ της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, δίνουν την ευκαιρία να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με το θέατρο σήμερα.
Κάτω από τις πολύ ιδιόμορφες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, η καλλιτεχνική επιτροπή που απαρτίζεται από τους Σάββα Πατσαλίδη (ομότιμο καθηγητή θεατρολογίας του Α.Π.Θ. και κριτικό θεάτρου), Πρόδρομο Τσινικόρη (σκηνοθέτη, δραματουργό, ηθοποιό) και Νίκο Καπέλιο (ηθοποιό του Κ.Θ.Β.Ε.), επέλεξε αντιπροσωπευτικά δείγματα θεατρικής πράξης και σκέψης, που εκφράζουν τις πιο σύγχρονες ανησυχίες της ευρωπαϊκής αλλά και της διεθνούς σκηνής.
Κάθε παράσταση θα είναι διαθέσιμη διεθνώς και δωρεάν για 48 ώρες, ενώ όλο το πληροφοριακό υλικό τόσο των παραστάσεων όσο και των παράλληλων δράσεων του Φεστιβάλ θα είναι προσβάσιμο σε πλατφόρμα του Κ.Θ.Β.Ε., στο κανάλι του θεάτρου στο YouTube και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου θα δημιουργηθεί και ειδικό φόρουμ για απευθείας συζητήσεις με όλους τους καλλιτεχνικούς θιάσους που συμμετέχουν.
Με μια avant-première στις 9 Σεπτεμβρίου, θα γίνει το άνοιγμα της διά ζώσης παρουσίας του Φεστιβάλ μέσα στην πόλη, με την περιπατητική παράσταση “Remote Thessaloniki” των Rimini Protokoll, η οποία θα παρουσιάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ σε επιλεγμένες μέρες και ώρες για μικρές ομάδες κοινού (πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα και τη δυνατότητα κράτησης θέσεων θα ανακοινωθούν σύντομα).
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΚΗΝΗ
Έξι παραστάσεις από Ιρλανδία/Αγγλία, Ουγγαρία, Γαλλία και Βραζιλία, θα αποτελέσουν τον κεντρικό κορμό του προγράμματος με τίτλο «Σύγχρονοι Προβληματισμοί στη Διεθνή Σκηνή». Οι παραστάσεις που θα προβληθούν διαδικτυακά αποτυπώνουν μια μεγάλη γκάμα διαφορετικών τάσεων στο σύγχρονο θέατρο και προσφέρουν στους θεατές την ευκαιρία να απολαύσουν τα έργα των ιδιαίτερων αυτών καλλιτεχνών.
-
«Boxe Boxe Brazil», Σκηνοθεσία/Χορογραφία: Mourad Merzouki – Βραζιλία
-
«Beckett’s Room», Κείμενο/Σκηνοθεσία: Dead Centre (Bush Moukarzel and Ben Kidd) – Ιρλανδία/Αγγλία
-
«Doreen», Κείμενο/Σκηνοθεσία: David Geselson – Γαλλία
-
«Crash Park», Σύλληψη/Σκηνοθεσία/Σκηνογραφία: Philippe Quesne – Γαλλία
-
«Hungarian Acacia», Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Kristóf Kelemen, Bence György Pálinkás – Ουγγαρία
και, ύστερα από πρόταση της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης: -
«Lot – the grass is fatter in Sodom» του János Térey, Σκηνοθεσία: Balázs Kovalik – Ουγγαρία
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν δύο αφιερώματα, που θα εστιάσουν στις σύγχρονες θεατρικές κολεκτίβες και σε σημαντικές γυναίκες σκηνοθέτιδες της διεθνούς σκηνής. Η δυναμική των έργων, η καλλιτεχνική τους αρτιότητα, ο τρόπος με τον οποίο συνομιλούν με τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις τρέχουσες προβληματικές, είναι βασικά χαρακτηριστικά των καλλιτεχνών αυτών. Οι παραστάσεις τους θα εμπλουτίσουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, φέρνοντας νέα πνοή στην καλλιτεχνική δραστηριότητα της πόλης. Στο πλαίσιο του πρώτου αφιερώματος θα παρουσιαστεί μια περιπατητική περφόρμανς και θα προβληθούν τρεις παραστάσεις:
- «Remote Thessaloniki» των Stefan Kaegi και Jörg Karrenbauer – Rimini Protokoll – Γερμανία
- «In my heart’s eye» και «I Hate Theatre I Love Pornography» – Zoukak Theatre Company – Λίβανος
- «Renacimiento» – La Tristura – Ισπανία
Στο δεύτερο αφιέρωμα, σε σύγχρονες, σημαντικές γυναίκες σκηνοθέτιδες, θα προβληθούν τρεις παραστάσεις:
- «Death Positive-States of Emergency», Yael Ronen – Ισραήλ/Γερμανία
- «Futureland», Lola Arias – Αργεντινή
- «Three Sisters», Susanne Kennedy – Γερμανία
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ – ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Το πρόγραμμα συμπληρώνουν διαδικτυακές συζητήσεις/ στρογγυλά τραπέζια που θα πραγματοποιηθούν ζωντανά μέσω της πλατφόρμας zoom, επιτρέποντας τον διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού και θα ασχοληθούν με τις θεματικές των παραπάνω αφιερωμάτων. Συγκεκριμένα το πρώτο θα έχει ως ομιλητές, εκπροσώπους των καλλιτεχνικών ομάδων / κολεκτίβων που θα συνομιλήσουν με Έλληνες καλλιτέχνες του θεάτρου που δρουν στη λογική των σύγχρονων κολεκτίβων. Το δεύτερο στρογγυλό τραπέζι θα προσανατολιστεί στο έργο των σκηνοθέτιδων, που η δουλειά τους παρουσιάζεται στο πλαίσιο του δεύτερου αφιερώματος. Καλεσμένες ομιλήτριες θα είναι οι ίδιες και θα συνομιλήσουν με σημαντικές Ελληνίδες σκηνοθέτιδες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ «Πρόσωπο-Προσωπείο-Προσωπικότητα».
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακό διεθνές εργαστήριο με κεντρική θεματική τη μάσκα και τίτλο «Πρόσωπο-Προσωπείο-Προσωπικότητα». Εισηγητές του εργαστηρίου θα είναι ο σκηνοθέτης κ. Σίμος Κακάλας και η σκηνογράφος/ενδυματολόγος κ. Μάρθα Φωκά. Η μάσκα ως θεατρικό μέσο έκφρασης αλλά και ως εργαλείο της καθημερινότητας, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, αποκτά νέες σημασίες και συνδηλώσεις. Οι συμμετέχοντες, διεθνείς καλλιτέχνες, θα εργαστούν πάνω στην κατασκευή αλλά και στη χρήση της μάσκας, αναζητώντας νέα εργαλεία και μεθόδους προσέγγισης. Το εργαστήριο αυτό, που θα υλοποιηθεί από δύο σπουδαίους Έλληνες χειριστές/χρήστες και κατασκευαστές της μάσκας, θα αποτελέσει έναν επιπλέον πόλο έλξης φίλων του θεάτρου και της μάσκας ειδικότερα.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ της ΕΝΩΣΗΣ των ΘΕΑΤΡΩΝ της ΕΥΡΩΠΗΣ
Τη φετινή χρονιά, το Κ.Θ.Β.Ε. θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει και να ενσωματώσει στο πρόγραμμα του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους το ετήσιο Φεστιβάλ της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, μέλος της οποίας είναι και το Κ.Θ.Β.Ε. από το 1996, με τη συμμετοχή οκτώ παραστάσεων μεγάλων θεάτρων της Ευρώπης.
Οι παραστάσεις παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα προβληθούν διαδικτυακά και θα συνοδευθούν από συζήτηση / στρογγυλό τραπέζι γύρω από το παρόν και το μέλλον της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, αναλυτικά:
-
«Fiasco» του Stanislaw Lem, Διασκευή/Δραματουργία: Agnieszka Jakimiak, Σκηνοθεσία: Magda Szpecht / NATIONAL STARY THEATRE IN KRAKOW – ΠΟΛΩΝΙΑ
-
«The Balcony» του Ζαν Ζενέ, Σκηνοθεσία: Nuno Cardoso / TEATRO NACIONAL SÃO JOÃO – ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
-
«Hotel Good Luck» του Alejandro Ricaño, Σκηνοθεσία: Michal Dočekal / PRAGUE CITY THEATERS – ΤΣΕΧΙΑ
-
«Ladies Football Club» του Stefano Massini, Σκηνοθεσία: Giorgio Sangati / PICCOLO TEATRO DI MILANO – ΙΤΑΛΙΑ
-
«The Metamorphosis» του Φραντς Κάφκα, Διασκευή/Σκηνοθεσία: Giorgio Barberio Corsetti / TEATRO DI ROMA – ΙΤΑΛΙΑ
-
«The Trip» του Bernward Vesper, Σκηνοθεσία: Kathrin Herm / NATIONAL THEATRE OF LUXEMBURG – ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
-
«The Magic Flute» του Wolfgang Amadeus Mozart, Σκηνοθεσία: Tompa Gábor / HUNGARIAN THEATRE OF CLUJ – ΟΥΓΓΑΡΙΑ
-
«The Yellow Wind», του David Grossman, Διασκευή/Σκηνοθεσία: Ilan Ronen / JAFFA THEATRE – ΙΣΡΑΗΛ
Η ομάδα οργάνωσης και υλοποίησης του Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους στο ΚΘΒΕ αποτελείται από τους:
- Αμαλία Κοντογιάννη (Προϊσταμένη Τμήματος Καλλιτεχνικού Έργου/Δραματολογίου)
- Μαρία Λαζαρίδου (Γραφείο Διεθνών Σχέσεων, Οργάνωση Παραγωγής)
- Στέλλα Παπαδημητρίου (Γραφείο Δραματολογίου)
- Ματίνα Παγουλάτου (Θεατρολόγος συνεργάτης στο Γραφείο Δραματολογίου)
- Σωτήρης Ρουμελιώτης (Θεατρολόγος συνεργάτης στο Γραφείο Δραματολογίου)
- Μαριλύ Βεντούρη (Γραφείο Οργάνωσης Παραγωγής)
Latest posts by dromena (see all)
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Τζωρτζ Μπέρναρ Σω. Εικονοκλάστης και ηθικολόγος - 29 Νοεμβρίου, 2024
- Κυκλοφορεί σε μετάφραση του Καθηγητή Βάιου Λιαπή το βιβλίο «Το Αρχαίο Θέατρο μέσα από τις Πηγές» - 14 Νοεμβρίου, 2024
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Η Αυλή των Θαυμάτων (3) - 11 Νοεμβρίου, 2024
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Η Αυλή των Θαυμάτων (2) - 10 Νοεμβρίου, 2024
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Η Αυλή των Θαυμάτων (1) - 10 Νοεμβρίου, 2024