60 Χρόνια Διαδρομή στο Φως | Από 11 Σεπτεμβρίου εντός της ΔΕΘ (Περίπτερο 13)

60 Χρόνια Διαδρομή στο Φως | Από 11 Σεπτεμβρίου εντός της ΔΕΘ (Περίπτερο 13)

Μοιράσου το!

Μπορεί τελευταία να έχουμε συνηθίσει την ΔΕΘ ως σημείο αναφοράς θωράκισης κατά covid- 19 και τα περίπτερά της εμβολιαστικούς σταθμούς, ωστόσο λίγο πριν την αυλαία της 85ης διοργάνωσης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ο σημαντικότερος Οργανισμός Πολιτισμού, στήνει ένα… διαφορετικό «εμβολιαστικό κέντρο» στην καρδιά της Διεθνούς Εκθέσεως.

Ένα Κέντρο παραστατικών τεχνών διαδραστικής ευαισθησίας για όλους τους επισκέπτες, με μεράκι και περισσή φροντίδα των ανθρώπων του Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, των ανθρώπων του ΚΘΒΕ, που θα φέρει τον τίτλο «60 Χρόνια Διαδρομή στο Φως».

«Θέλουμε οι επισκέπτες να έρθουν σε γνωριμία με έργα ανθρώπων, που έγραψαν ιστορία 60 χρόνια τώρα. Ανθρώπων που έδωσαν την ψυχή τους για το θέατρο, δημιουργώντας σε πείσμα όλων των καιρών (κατά περίσταση και των χαλεπών), παραστάσεις πολιτισμού, με υψηλή αισθητική και γνώμονα την ποιότητα διαχρονικά, φέρνοντας κλασικά ή πρωτοποριακά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ανατρεπτικές προτάσεις παραγωγής και μοναδικούς καλλιτέχνες και τεχνικούς όλων των ειδικοτήτων μπροστά και πίσω απ’ τις σκηνές μας», σημειώνει στο κάλεσμά του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Νίκος Κολοβός, που οραματίστηκε την εξωστρέφεια του φορέα για τις εννέα ημέρες (11-19 Σεπτεμβρίου) που θα λειτουργεί η Διεθνής Έκθεση.
 

PE0538v01

Μοναδικά κοστούμια εμβληματικών παραστάσεων των 60 χρόνων του Οργανισμού που πρωτοσυστήθηκε στο κοινό 13 Ιανουαρίου 1961, «συνομιλούν» με ψηφιακές καταγραφές (άλλοτε ντοκουμέντων για θεατρικά ανεβάσματα που έγραψαν ιστορία ή ασπρόμαυρου αρχειακού υλικού που ψηφιοποιήθηκε κι άλλοτε ιδωμένες με τη σύγχρονη καταγραφική γλώσσα παραστάσεις που πανη-γύρισαν στις ορχήστρες των σπουδαιότερων φεστιβάλ της χώρας μας φέτος το καλοκαίρι, αλλά και όλων όσων έπονται να πατήσουν σανίδι ακολούθως στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, το Βασιλικό Θέατρο, την Μονή Λαζαριστών, τα φουαγιέ και τα θέατρα Δάσους και Γης.

«Μια διαδρομή, ίδια γιορτή, στο φως, που τόσο έχουμε ανάγκη στις μέρες που διαβιούμε». Έτσι συστήνει την έκθεση του ΚΘΒΕ η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Γιάννα Καρύμπαλη- Τσίπτσιου, χαιρετίζοντας το όλο εγχείρημα, με την προτροπή «το θέατρο που αποτέλεσε για τον ελλαδικό χώρο ανάγκη έκφρασης και δημιουργίας, γεννώντας σχολή αναφοράς για όλη την ανθρωπότητα, να μπορέσει με την παγκόσμια ακτινοβολία του να αποτελέσει κινητήριο μοχλό ψυχικής ανάτασης κι αφορμή για.. πάνδημους απεγκλωβισμούς».

«Απ’ τα 85 χρόνια που η Θεσσαλονίκη μας γιορτάζει με πύλες ανοιχτές την παραγωγική της αξία, τα 60 σε απόσταση αναπνοής το ΚΘΒΕ ανάσαινε πολιτισμό. Φέτος ο διεθνής χαρακτήρας της Έκθεσης, φιλοξενεί τη διεθνή αίγλη του Κρατικού», αναφέρει χαρακτηριστικά η Οικονομική Διευθύντρια του ΚΘΒΕ Κωνσταντία Παπαποστόλου.

Όσο για την επιμελήτρια του πονήματος «ΚΘΒΕ – 60 Χρόνια διαδρομή στο φως», σκηνογράφο και ενδυματολόγο Άννα Μαχαιριανάκη, δηλώνει: «Ένα ελάχιστο δείγμα τεκμηρίων απ’ το θησαυροφυλάκιο της μνήμης, είναι η έκθεση αυτή. Το ΚΘΒΕ μας αφηγείται το όραμά του για το παρόν και για το μέλλον να μετουσιώνει το όραμα σε πραγματοποιημένα όνειρα, καλλιτεχνικά δημιουργήματα και αλληλεπίδραση με την κοινωνία».

Συντελεστές

  • Επιμελήτρια Έκθεσης: Άννα Μαχαιριανάκη
  • Βοηθός επιμελήτρια: Δανάη Πανά
  • Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
  • Συντονισμός: Πέτρος Κοκόζης
  • Γραφιστική επεξεργασία σκηνικού – Οπτική επικοινωνία: Σιμώνη Γρηγορούδη
  • Βίντεο – προβολές: Βαλλεντίνα Κόπτη, Άντα Λιάκου
  • Ιστορική τεκμηρίωση κοστουμιών: Όλγα Χατζηιακώβου, Ειρήνη Χατζηκυριακίδου
  • Κατασκευές: Εργαστήρια ΚΘΒΕ
  • Χορογραφικό happening με τους τριτοετείς σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ.
  • Χορογραφία: Κώστας Γεράρδος

Στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης συμμετείχε ως βοηθός συντονιστή η Αγγελική Πολίτη, φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ-Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Πληροφορίες

85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης – Περίπτερο 13, σταντ 21

11-19 Σεπτεμβρίου 2021


Μοιράσου το!
ΔΡΩΜΕΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ