Μαρσέλ Μαρσό (1923 – 2007)

Μαρσέλ Μαρσό (1923 – 2007)

Μοιράσου το!

Ο Μαρσέλ Μανζέλ (Marcel Mangel), πιο πολύ γνωστός ως Μαρσέλ Μαρσό (Marcel Marceau, 22 Μαρτίου 1923 – 22 Σεπτεμβρίου 2007 ήταν ένας παγκοσμίου φήμης μίμος. Θεωρείται ο μόνος υπεύθυνος για την αναβίωση της τέχνης του μιμικού θεάτρου έπειτα από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Γεννήθηκε στο Στρασβούργο και σε ηλικία 16 ετών, η οικογένειά του, καθότι Εβραίοι, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους όταν η Γαλλία εισήλθε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ίδιος μιλούσε άριστα αγγλικά και έγινε μέλος των Ελεύθερων Γαλλικών Δυνάμεων του Ντε Γκολ και σύνδεσμος με τον αμερικανικό στρατό του Πάτον. Ο κρεοπώλης πατέρας του συνελήφθη από την Γκεστάπο και πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς.
Έγινε ηθοποιός το 1946, οπότε παρουσίασε το πρώτο του μιμόδραμα, και επηρεάστηκε από τον Τσάρλι Τσάπλιν. Έτσι, στα πρότυπα του “Χαμινιού” δημιούργησε το 1947 τον κλόουν Μπιπ, έναν κλόουν με καπέλο από μετάξι. Ασχολήθηκε με το θέατρο και παντρεύτηκε 3 φορές. Απέκτησε 4 παιδιά.
 
Ίδρυσε τη δική του σχολή τη δεκαετία του 1970, τη “Διεθνή Σχολή Μιμοδράματος του Παρισιού, Μαρσέλ Μαρσο” (École Internationale de Mimodrame de Paris, Marcel Marceau).
 Έπαιξε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, όπως στην “Μπαρμπαρέλα”, το 1968 και το 1976 στην κωμωδία Silent Movie. Έκανε επίσης πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι βραβεύτηκε με ΕΜΜΥ από την πρώτη του κιόλας τηλεοπτική εμφάνιση.
 
Από τη δεκαετία του ’50 και μέχρι το 2006 οπότε έκανε περιοδεία στην Αυστραλία, ταξίδευε γύρω από τον κόσμο, με σκοπό να διαδώσει την τέχνη της μιμικής.
 
Συνέγραψε τον πρόλογο του βιβλίου του Φιλίπ Πετί (1985) Πάνω σε Ψηλό Καλώδιο. ISBN 039471573X.
 
Τιμήθηκε μεταξύ άλλων με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, ενώ στη Νέα Υόρκη η 18 Μαρτίου εορτάζεται ως “Ημέρα του Μαρσέλ Μαρσό”, από το 1999.
 
Ο Μαρσό πέθανε σε ηλικία 84 ετών, το 2007.

Μοιράσου το!
ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ