Λευτέρης Βογιατζής (1944 – 2013)

Λευτέρης Βογιατζής (1944 – 2013)

Μοιράσου το!

Ο Λευτέρης Βογιατζής (12 Οκτωβρίου 1944 – 2 Μαΐου 2013) ήταν ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου. Ο Λευτέρης Βογιατζής γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 12 Οκτωβρίου 1944. ήταν αδερφός του σημαντικού λυρικού τραγουδιστή Σταμάτη Βογιατζή. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Παρακολούθησε για δύο χρόνια το Reinhard Seminar στη Βιέννη και τελείωσε τη σχολή Κ. Μιχαηλίδη στην Αθήνα. Για αρκετά χρόνια δίδαξε στην ιδιωτική εκπαίδευση ως καθηγητής Αγγλικών. Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1973. Ακολούθησαν συνεργασίες με τον Σπύρο Ευαγγελάτο, και αργότερα με την Έλλη Λαμπέτη. Τα χρόνια αυτά, έπαιξε πολλούς ρόλους του κλασικού κυρίως ρεπερτορίου.
 
Το 1981 ίδρυσε την Εταιρία Θεάτρου «Η ΣΚΗΝΗ» με τον Βασίλη Παπαβασιλέιου, τη Σμαράγδα Σμυρναίου, την Άννα Κοκκίνου το Δημήτρη Καταλειφό και τον Τάσο Μπαντή, και μετά την αποχώρησή τους το 1988, τη «νέα ΣΚΗΝΗ». Σκηνοθέτησε και έπαιξε σε πολλές παραστάσεις, ενώ το 1989 ιδρύει το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος με τον Σπύρο Σακκά, τον φιλόλογο Γ. Λεντάκη και τον ζωγράφο Αλέκο Λεβίδη, στην αρχή της ενασχόλησής του με το αρχαίο ελληνικό δράμα, σκηνοθετώντας την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε μετάφραση του ποιητή Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ακολούθησαν επιτυχημένες παραστάσεις, όπως τα «Με δύναμη από την Κηφισιά», ο «Μισάνθρωπος», «Ελένη», «Η νύχτα της Κουκουβάγιας», οι «Πέρσες», «Τέφρα και σκιά», «Καθαροί, πια» και άλλες μεγάλες θεατρικές επιτυχίες με κύκνειο άσμα του τον Αμφιτρύωνα του Μολιέρου στο Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, τον Αύγουστο του 2012. Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε σχεδόν αποκλειστικά στις ταινίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τον οποίο τον συνέδεε μεγάλη φιλία.

Φιλμογραφία

  • Η Λιμουζίνα: Κωμωδία παρεξηγήσεων (2013)
  • Τα οπωροφόρα της Αθήνας (2010)
  • Αθήνα – Κωνσταντινούπολη (2008)
  • Ονειρεύομαι τους φίλους μου (1993)
  • Η γυναίκα που έβλεπε όνειρα (1989)
  • Βαριετέ (1985)
  • Μελόδραμα (1980)
  • Ανατολική περιφέρεια (1979)
  • Περιπλάνηση (2979)
  • Acropolis Express (1973)
  • Ο επισκέπτης (1973)
  • Σ’ αγαπώ (1971)

Θέατρο

  • «Αμφιτρύων» του Μολιέρου – σκηνοθέτης (2012) Φεστιβάλ Επιδαύρου
  • «Ο τόκος» του Δημήτρη Δημητριάδη – σκηνοθέτης (2011)
  • «Θερμοκήπιο» του Χάρολντ Πίντερ – σκηνοθέτης (2011)
  • «Ήμερη» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (2007)
  • «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο Φεστιβάλ Επιδαύρου – σκηνοθεσία
  • Bella Venezia (2005) Βραβείο Κάρολος Κουν Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου 2006:
  • Βραβείο Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου
  • «Σχολείο γυναικών» του Μολιέρου – ηθοποιός (Αρνόλφος) και σκηνοθέτης (2004)
  • «Σε σας που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη (2003)
  • «Λαχταρώ» της Σάρα Κέιν (2003)
  • «Καθαροί πια» της Σάρα Κέιν (- ηθοποιός (Τίνκερ) και σκηνοθέτης (2001)
  • «Τέφρα και σκιά» του Χάρολντ Πίντερ (2000)
  • «Πέρσες» του Αισχύλου (1999) στο Εθνικό θέατρο για το Φεστιβάλ Επιδαύρου – σκηνοθεσία
  • Η νύχτα της κουκουβάγιας (1998) (βραβείο Κάρολος Κουν)
  • «Ελένη» του Ευριπίδη -ηθοποιός (1996)
  • «Μισάνθρωπος» του Μολιέρου – ηθοποιός (1996)
  • «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Κεχαϊδη – Χαβιαρά (1995)
  • «Αντιγόνη» του Σοφοκλή – σκηνοθεσία (1992)
  • «Ρίτερ, Ντένε, Φος» του Τόμας Μπέρνχαρτ – ηθοποιός (Φος) και σκηνοθέτης (1991)
  • «Ο θείος Βάνιας» του Άντον Τσέχοφ – ηθοποιός (θείος Βάνιας) και σκηνοθέτης (1989)
  • «Σε φιλώ στη μούρη» του Γιώργου Διαλεγμένου – ηθοποιός (Μήτσος) και σκηνοθέτης (1987) (Βραβείο σκηνοθεσίας Κάρολος Κουν)
  • «Συμφορά απ’ το πολύ μυαλό» του Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ – ηθοποιός (Φάμουσοφ) και σκηνοθέτης (1985)
  • «Σάρα, τα παιδιά ενός κατώτερου θεού» – ηθοποιός (συμπρωταγωνιστής της Έλλης Λαμπέτη) (1981)
  • Καμπαρέ (1978)
  • «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη – ηθοποιός (1977)
  • Ωραία μου κυρία (1977)
  • «Οδύσσεια» του Ομήρου (διασκευή του Σπύρου Ευαγγελάτου) – ηθοποιός (1976)
  • «Ερωτόκριτος» του Βιντσέτσου Κορνάρου – ηθοποιός (1975)
  • «Κυριακάτικος περίπατος» του Ζορζ Μισέλ- ηθοποιός (στο ρόλο της γιαγιάς) (1973)

Τηλεοπτικές σειρές

  • Παράξενα ελληνικά διηγήματα (1981) ΕΡΤ
  • Η θεατρίνα (1977) ΑΝΤ1

Τηλεοπτικό θέατρο

  • Ο μισάνθρωπος (1997)
  • Πλούτος (1979) ΕΡΤ
  • Δεσποινής Τζούλια (1979) ΕΡΤ
  • Οι βάτραχοι (1977) ΕΡΤ

ΠΗΓΗ: 

The following two tabs change content below.

Latest posts by dromena (see all)


Μοιράσου το!
ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ