Douglas Kellner: Η μαρξιστική αισθητική του Μπρεχτ

Douglas Kellner: Η μαρξιστική αισθητική του Μπρεχτ

Μοιράσου το!

  • Douglas Kellner

Η σχέση του Μπρεχτ με το μαρξισμό είναι εξαιρετικά σημαντική και ιδιαιτέρως σύνθετη. Από τη δεκαετία του ’20 μέχρι το θάνατό του το 1956, ο Μπρεχτ αυτοπροσδιοριζόταν ως μαρξιστής· όταν επέστρεψε στη Γερμανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, επέλεξε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ), όπου μαζί με τη σύζυγό του, την ηθοποιό Χελένε Βάιγκελ (Helene Weigel), έφτιαξαν τον δικό τους θίασο, το φημισμένο Μπερλίνερ Ανσάμπλ, και τελικά τους παραχωρήθηκε ένα κρατικό θέατρο να διευθύνουν.

Ωστόσο, η σχέση του Μπρεχτ με τους επίσημους κύκλους και το δόγμα του ορθόδοξου μαρξισμού ήταν συχνά συγκρουσιακή, ενώ η δουλειά και η ζωή του ήταν ιδιαίτερα ιδιοσυγκρασιακές. Αν και είχε αναπτύξει έντονα αντιαστικές πεποιθήσεις από μικρή ηλικία, ο νεαρός Μπρεχτ αρχικά απωθήθηκε από τον μπολσεβικισμό. Έζησε την εμπειρία της γερμανικής επανάστασης του 1918 με κάποια αμφιθυμία και αφιερώθηκε στη λογοτεχνική και μη πολιτική δραστηριότητα στη διάρκεια των ταραγμένων πρώτων χρόνων της δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Κατέγραψε στα ημερολόγιά του, παραδείγματος χάριν, την αρνητική του αντίδραση σε μια συζήτηση που άκουσε το 1920 για τη Σοβιετική Ένωση, κατά την οποία τον απώθησε η έννοια της σοσιαλιστικής τάξης που συζητείτο. Ο Μπρεχτ είχε αποκτήσει αρνητική εικόνα για τον μπολσεβικισμό και ολοκλήρωσε την καταγραφή του σημειώνοντας ότι προτιμούσε ένα καινούριο αυτοκίνητο από το σοσιαλισμό!

Όμως, από την αρχή της λογοτεχνικής σταδιοδρομίας του ο Μπρεχτ ήταν εχθρός της θεσπισμένης αστικής κοινωνίας. Συνέθεσε ένα έντονα αντιαστικό έργο, τον Βάαλ (1918–1919), το οποίο είχε μια σύνθετη σχέση με τον εξπρεσιονισμό, και το 1919 έγραψε τα Ταμπούρλα στη νύχτα, ένα έργο που πραγματευόταν την απογοήτευση μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη γερμανική επανάσταση. Ο στρατιώτης που επιστρέφει στο έργο, ο Κράγκλερ, γύρισε την πλάτη στη γερμανική επανάσταση μετά τον πόλεμο προκειμένου να πάει στο κρεβάτι με τη φίλη του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ: www.geoeurope.org


Μοιράσου το!
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΜΕΛΕΤΕΣ-ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ