Θεατρικά νέα μιας άλλης εποχής…

Θεατρικά νέα μιας άλλης εποχής…

Μοιράσου το!

Η περιοδεία του Ροντήρη στις ανατολικές χώρες

Το Πειραϊκό Θέατρο του Δημήτρη Ροντήρη που εμφανίζεται εις το Βασιλικόν Θέατρον Θεσσαλονίκης από την περασμένη Παρασκευή με την “Μήδεια” του Ευριπίδη, από χθες παρουσιάζει εκεί την “Ηλέκτρα” του Σοφοκλέους και από μεθαύριον θα εμφανίσει τις “Χοηφόρες” και “Ευμενίδες” του Αισχύλου. Μετά την Θεσσαλονίκην το συγκρότημα Ροντήρη θα πραγματοποιήσει, ως έχει αναγγελθεί, την πρώτην του περιοδείαν εις Ανατολικήν Ευρώπην, αρχίζοντας, συγκεκριμένως, τον Νοέμβριον από την Σόφιαν και το Βουκουρέστι και συνεχίζοντας μέχρι 10ης Δεκεμβρίου εις Άγκυραν και Κωνσταντινούπολιν. Περί τα τέλη του προσεχούς Ιανουαρίου θ’ αρχίσει νέα περιοδεία εις Βελιγράδι, την Ουγγαρίαν, την Τσεχοσλοβακίαν και την Πολωνίαν. Εν τω μεταξύ, το πρόβλημα που παρουσιάζεται εις την περιοδείαν του θιάσου Ροντήρη είναι το συναλλαγματικόν και συγκεκριμένως η μη καταβολή από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης των αμοιβών του ελληνικού θιάσου εις ξένον συνάλλαγμα. Εξαιρετικώς η Βουλγαρία και η Ρουμανία δια το Πειραϊκόν Θέατρον θα καταβάλουν το 1/2 της αμοιβής εις δραχμάς και το έτερον 1/2 εις τοπικόν νόμισμα. Αναφέρεται ότι εάν τελικώς και αι λοιπαί ανατολικαί χώραι ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ρουμανίας και τη Βουλγαρίας, θα κατορθωθεί και η εκεί μετάβασις του ελληνικού θιάσου.

Α. Βερνέιγ “Κρατικές Υποθέσεις”, η επίσημη πρώτη

Σήμερα στις 10 το βράδυ δίδεται στο θέατρο “Διονύσια” η επίσημη πρώτη της χαριτωμένης κωμωδίας του Α. Βερνέιγ “Κρατικές Υποθέσεις”, με την οποίαν κάνει έναρξιν ο θίασος Τζένης Καρέζη – Λάμπρου Κωνσταντάρα, που εικονίζονται σε μια σκηνή από την χθεσινή τελική δοκιμή. Στο έργο αυτό η Τζένη Καρέζη ερμηνεύει τον ρόλο μιας απλής κοπέλας που, άθελά της, μπαίνει στην ζωή του γερουσιαστού Χέντερσον, που τον υποδύεται ο Λάμπρος Κωνσταντάρας. Στην εξέλιξη του έργου το απλό κορίτσι μεταβάλλεται σε δυναμική και αξιολάτρευτη γυναίκα, που αναστατώνει τον ώριμο γερουσιαστή, δημιουργώντας χαριτωμένες καταστάσεις και κωμικά επεισόδια. Πλάι στην Τζένη Καρέζη και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα εμφανίζονται σε ενδιαφέροντας ρόλους ο Ζώρας Τσάπελης, ο Δημήτρης Νικολαϊδης, η Μπεάτα Ασημακοπούλου, ο Νίκος Νεογένης, και άλλοι. Η μετάφραση του έργου είναι του Δημήτρη Μυράτ, ο οποίος και το σκηνοθέτησε.

Την Παρασκευή η πρεμιέρα του Θεάτρου Μουσούρη

Χθες εις το θέατρον Κώστα Μουσούρη έγινεν η πρώτη γενική δοκιμή του έργου των Μπεν Εχτ και Τσαρλς Μακ Άρθουρ “Το θέμα της ημέρας”, με σκηνικά, κοστούμια, φωτισμούς κ.λπ. Συνολικώς θα γίνουν τρεις γενικαί δοκιμαί – η δευτέρα απόψε και η τελική αύριον βράδυ. Η πρεμιέρα θα δοθεί την Παρασκευήν το βράδυ. Το “Θέμα της ημέρας”, γραμμένο με πολύ κέφι και πολλή καρδιά, είναι μια σπαρταριστή κωμωδία με ρεαλιστικό κοινωνικό υπόβαθρο. Θεωρείται από τα αξιολογώτερα έργα του συγχρόνου αμερικανικού θεάτρου και εσημείωσε, παντού όπου παίχθηκε μέχρι τώρα, μεγάλη επιτυχία.

Λαϊκές τιμές στο Θέατρο Κώστα Χατζηχρήστου

Στο Θέατρο Κώστα Χατζηχρήστου επί της οδού Πανεπιστημίου, όπου ο δημοφιλής κωμικός παρουσιάζει την ελληνική κωμωδία “Ο Τηλέμαχος τρύπωσε”, θα δίδονται από αύριον και κάθε Τρίτην, Τετάρτην, Πέμπτην και Παρασκευήν λαϊκές απογευματινές, με τιμές εισιτηρίων  25 και 10 δρχ.

Μεθαύριον πρεμιέρα στο Θέατρο Βεργή

Μεθαύριον Παρασκευήν, ώραν 9.45 μ.μ., δίδεται η πρώτη παράσταση του θιάσου Έλσας Βεργή, εις το ομώνυμον θέατρον της οδού Βουκουρεστίου 1, με το έργον του Ζενέ “Το μπαλκόνι” που ανεβαίνει κατά σκηνοθεσίαν και μετάφρασιν Μίνου Βολανάκη και σκηνικά του ζωγράφου Γαϊτη.

Άγγλος παραγωγός ενδιαφέρεται για τα “Κόκκινα Φανάρια”

Την σημερινή βραδυνή παράσταση του έργου “Κόκκινα Φανάρια” του Αλέκου Γαλανού στο Θέατρον Πορεία θα παρακολουθήσει ο ευρισκόμενος αυτές τις ημέρες στην Αθήνα Άγγλος παραγωγός σερ Μάικλ Μπάλκον, ο οποίος έχει διαβάσει στα αγγλικά το σενάριο των “Κόκκινων Φαναριών” για το γύρισμά του σε ταινία. Τα “Κόκκινα Φανάρια” θα παρακολουθήσει εις το Θέατρον Πορεία περί τα τέλη του μηνός και ο Γάλλος παραγωγός Νατ Βαζμπερζέ, ο οποίος αναμένεται εις τας Αθήνας εντός των ημερών.

Από το Αγρίνιον η έναρξις περιοδείας του θιάσου Λωράνς

Την προσεχή Δευτέραν εγκαινιάζει την περιοδείαν του εις τα επαρχιακά κέντρα ο θίασος Μαίρης Λωράνς, αρχίζοντας από το Αγρίνιον, με την επιθεώρησιν των Πρόγια-Ελευθερίου-Μαρκέα “Στο καρφί και στο πέταλο”.

Το θέατρο “Σπουδή”

Κατ’ ανακοίνωσιν του Θεάτρου Σπουδή, θα συνεργασθούν ως μόνιμοι σκηνογράφοι του οι ζωγράφοι Σάββας Χαρατσίδης και Λεωνίδας Χρηστάκης. Εν τω μεταξύ, αρκετοί νέοι συγγραφείς έστειλαν έργα τους τα οποία διαβάζονται για να επιλεγούν τελικά εκείνα που θα παιχθούν. Επ’ ευκαιρία υπενθυμίζεται στους νέους συγγραφείς, ότι μέχρι της 30ής Νοεμβρίου μπορούν να στέλλουν τα έργα τους στην διεύθυνση: Τώνη Τσιρμπίνο, Δεινοκράτους 3, Αθήναι, 139.

Σχολή Παιδικού Θεάτρου

Ιδρύθη Σχολή Παιδικού Θεάτρου από την παιδαγωγόν κ. Καίτην Παντοπούλου, υπό την επωνυμίαν Πρότυπος Σχολή Παιδικού Θεάτρου, η οποία θα στεγασθεί εις τις αίθουσες του Ορφείου Αθηνών, Αριστοτέλους 19. Εις την Σχολήν θα διδάξουν καλλιτέχναι διαφόρων ειδικοτήτων (ηθοποιοί, σκηνοθέται, μουσικοί, σκηνογράφοι, δημοσιογράφοι, παιδαγωγοί και άλλοι), έχοντες σχέσιν με την διαμόρφωσιν του χαρακτήρος του παιδιού και την καλλιτεχνίαν. Η σχολή θ’ αρχίσει λειτουργούσα από 1ης Νοεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές εις τα γραφεία της Σχολής, τηλέφωνον 813.168.

_________________________

  • Κεντρική φωτογραφία: Η ηθοποιός Ασπασία Παπαθανασίου, η οποία υπήρξε βασικό στέλεχος του Πειραϊκού Θεάτρου

Μοιράσου το!
ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ ΔΡΩΜΕΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ