Αναβάθμιση της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου με τη συμβολή του ΕΣΠΑ

Αναβάθμιση της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου με τη συμβολή του ΕΣΠΑ

Μοιράσου το!

Αναβαθμίζεται η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου μέσα στην επόμενη διετία. Η ιστορική σχολή θα εμπλουτίσει το πρόγραμμα σπουδών της αλλά και των ευρύτερων δράσεών της, με την συμβολή της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου, μέσω ενός πλέγματος πιλοτικών δράσεων, η Δραματική Σχολή της πρώτης κρατικής σκηνής, θα μπορέσει να προσφέρει αναβαθμισμένες σπουδές σε σπουδαστές και σπουδάστριες από όλη τη χώρα, τόσο κατά τη διάρκεια της πράξης («Αναβάθμιση της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου», που θα υλοποιηθεί κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2021-2022 και 2022-2023) όσο και με την αξιοποίησή της στη συνέχεια.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το ανανεωμένο πρόγραμμα σπουδών αποσκοπεί στη βελτίωση της συνάφειας, μεταξύ, αφενός της καλλιτεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και αφετέρου της αγοράς εργασίας και, συνεπώς, στη βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης των αποφοίτων της Σχολής. Ο σχεδιασμός του συνόλου της πράξης, έχει ως κεντρικό άξονα τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες, στοχεύοντας στον εμπλουτισμό του προγράμματος σπουδών υποκριτικής και σκηνοθεσίας θεάτρου, καθώς και στην καλύτερη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, όταν αποφοιτήσουν. Η συνολική αναβάθμιση αλλά και όλοι οι επιμέρους άξονες της πράξης, θα γίνουν με την εποπτεία της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και σε συνεργασία με επαγγελματίες του θεάτρου εγνωσμένου κύρους, της χώρας αλλά και του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με αυτόν τον τρόπο θα ανανεωθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα σπουδών, ενώ θα προστεθούν και νέα μαθήματα και κύκλοι σεμιναρίων, που θα εφοδιάσουν τους σπουδαστές με σύγχρονα εργαλεία, απαραίτητα πλέον για την επαγγελματική σταδιοδρομία τους.

Παράλληλα, θα παραχθούν αναλυτικά προγράμματα σπουδών, εκπαιδευτικά εγχειρίδια, καθώς και οπτικοακουστικό εκπαιδευτικό υλικό βασισμένο σε κύκλο σεμιναρίων, που θα πραγματοποιηθούν μέσα στα δυο χρόνια υλοποίησης της πράξης. Αυτό το υλικό θα μείνει ως παρακαταθήκη στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, διαθέσιμο προς χρήση για τους μελλοντικούς σπουδαστές.

Για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας των σπουδαστών, θα πραγματοποιηθούν σύντομα προγράμματα μαθητείας για όλα τα έτη σπουδών, δίνοντας ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους σπουδαστές της Σχολής. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί 4ο έτος εξειδίκευσης, που πέρα από επιμορφωτικά σεμινάρια, θα παρέχει και πεντάμηνο πρόγραμμα μαθητείας σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το εγχείρημα αποτελεί μια καινοτόμα πρωτοβουλία της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, η οποία ως εθνικός φορέας, στοχεύει στην ποιοτική θεατρική εκπαίδευση των νέων, που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον χώρο του θεάτρου, και στη δημιουργία των προϋποθέσεων ανάπτυξης του θεάτρου στην Ελλάδα. Στόχος της δράσης είναι, επίσης, η ανάπτυξη της εξωστρέφειας της Σχολής και η δημιουργία συνδέσμων με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού, που θα αποτελέσουν αφορμή για συζήτηση, για προσέγγιση διαφορετικών οπτικών και, γενικότερα, για τη δημιουργία σταθερών συνεργασιών στο μέλλον.

Παράλληλα, η υλοποίηση της πράξης επιχειρεί να ενισχύσει τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και να της παράσχει τα εφόδια εκείνα, με τα οποία θα μπορέσει να αναλάβει πρωτοβουλίες, συμβάλλοντας στην ποιοτική αναβάθμιση της θεατρικής εκπαίδευσης μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο με τις άλλες σχολές. Για τον σκοπό αυτό, στο πλαίσιο της πράξης, προγραμματίζονται δύο διημερίδες, η πρώτη εκ των οποίων τοποθετείται χρονικά στην άνοιξη του 2022, με θέμα «Δραματικές Σχολές, προβλήματα και προοπτικές».

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020.


Μοιράσου το!
ΔΡΩΜΕΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ