Χοσέ Θορίγια ι Μοράλ (1817 – 1893)

Χοσέ Θορίγια ι Μοράλ (1817 – 1893)

Μοιράσου το!

Ο Χοσέ Θορίγια ι Μοράλ (José Zorrilla y Moral, 21 Φεβρουαρίου 1817 – 23 Ιανουαρίου 1893) ήταν Ισπανός ρομαντικός ποιητής και δραματουργός. Γεννήθηκε στο Βαγιαδολίδ, γιος δικαστή τον ποιον ο Φερδινάνδος Ζ΄ εμπιστευόταν ιδιαίτερα.
 
Ήταν εκπαιδευμένος από τους Ιησουίτες στο Real Seminario de Nobles στη Μαδρίτη, έγραψε τους στίχους όταν ήταν δώδεκα χρονών, έγινε ένας ενθουσιώδης θαυμαστής του Γουόλτερ Σκοτ και του Σατωμπριάν, συμμετείχε κατά τις σχολικές παραστάσεις θεατρικών έργων του Λόπε δε Βέγα και Καλντερόν δε λα Μπάρκα.
 
Ο θάνατος του σατιρικού Μαριάνο Χοσέ ντε Λάρα, ήταν μια προειδοποίηση στον Θορρίγια, του οποίου το ελεγειακό ποίημα του, διαβάστηκε στην κηδεία του Λάρρα, αυτό τον εισήγαγε στους ανθρώπους των γραμμάτων.
 
Μετά από την συνεργασία του με τον Αντόνιο Γκαρθία Γκουτιέρεθ στο θεατρικό έργο Juán Dondolo (1839), ο Θορίγια άρχισε τη μεμονωμένη καριέρα του ως δραματουργός του Cada cual con su razón (1840), και κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών έγραψε είκοσι δύο θεατρικά έργα.
 
Το θεατρικό έργο του Δον Χουάν Τενόριο είναι ένας συνδυασμός των στοιχείων από «Ο Απατεώνας της Σεβίλλης» (Burlador de Sevilla) του Τίρσο δε Μολίνα και από το Don Juan de Marana του Αλέξανδρου Δουμά, πατέρας
 
Μετά το θάνατο της μητέρας του το 1847 ο Θορίγια έφυγε από την Ισπανία και διέμενε για λίγο στο Μπορντό, και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου το ελλιπές ποίημα του Γρανάδα δημοσιεύθηκε το 1852. Μετανάστευσε στο Μεξικό τρία χρόνια αργότερα, που έμεινε έντεκα χρόνια και έγραψε πολύ λίγο, και έπειτα επέστρεψε στην Ισπανία το 1866.

Μοιράσου το!
ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ