Δημοτικό Θέατρο Λαμίας : Φεστιβάλ για Σολίστες & Πρωταγωνιστές
Το Φεστιβάλ για Σολίστες & Πρωταγωνιστές, ένας θεσμός που σταθερά δίνει έμφαση στο ιδιαίτερο είδος των θεατρικών μονολόγων, μπήκε στην τρίτη δεκαετία του και έρχεται να μας θυμίσει τη μαγεία της αμεσότητας της σκηνικής σχέσης ηθοποιού-θεατή.
Τέσσερις παραστάσεις, με τέσσερις πρωταγωνιστές σε τέσσερα ρεσιτάλ ερμηνειών.
Οι τέσσερις solo performance συνδυάζουν την ιστορία, την ανθρωπιά, τη λογοτεχνία, το χιούμορ και είναι ιστορίες που μας εμψυχώνουν, εστιάζοντας στον αγώνα του ανθρώπου να μην το βάζει κάτω ποτέ, ενάντια στις δυσκολίες, κοινωνικές και προσωπικές, θέματα που τις καθιστούν απόλυτα επίκαιρες.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ:
ΣΑΒΒΑΤΟ 2/4/2022
«Το Κιβώτιο» από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου
Με τον Φώτη Μακρή
Λίγα λόγια για την παράσταση:
«Το Κιβώτιο», είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Στα τέλη του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας.
Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους.
Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.
Το μυθιστόρημα ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία των κάθε είδους εξουσιών και ιερατείων αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.
Συντελεστές:
- Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
- Πρωταγωνιστής: Φώτης Μακρής
- Σκηνογραφία : Διονύσης Μανουσάκης
- Μουσική : Γιώργος Νινιός
Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
ΣΑΒΒΑΤΟ 9/4/2022
«ΤΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΑΝΑΠΟΔΑ, reloaded» του Γιώργου Γαλίτη με τον ίδιο σε πολλαπλή διανομή.
Λίγα λόγια για την παράσταση:
Ο ξεκαρδιστικός μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη, δεν λέει να μας αφήσει χρόνους, να μείνει στον τόπο και να τινάξει τα πέταλα.
Ένα onedeadmanshow, ένας blacktotal κωμικός μονόλογος με δεκατρείς ρόλους. Δεκατρείς κωμικούς επικήδειους που και νεκρούς ανασταίνουν!
Τους ρόλους έχει γράψει, τους κλαίει, τους οδύρεται, μα και τους υποδύεται, ο αξιομακάριστος Γιώργος Γαλίτης, ενώ σκηνοθετεί, με σπαραγμό ψυχής, πλερέζα και δάκρυα στα μάτια, ο αείμνηστος Βλαδίμηρος Κυριακίδης.
Συντελεστές:
- Κείμενο : Γιώργος Γαλίτης
- Σκηνοθεσία: Βλαδίμηρος Κυριακίδης
- Πρωταγωνιστούν : Γιώργος Γαλίτης
- Σκηνογραφία: Γιώργος Γαλίτης
- Μουσική επιμέλεια: Τόλης Κετσελίδης
- Βοηθός Σκηνοθέτη: Ευαγγελία Σχοινά
Διάρκεια: 90 λεπτά (με διάλειμμα)
ΣΑΒΒΑΤΟ 16/4/2022
«Dalida. Τραγουδώντας μέχρι το τέλος» της Ευσταθίας
Με την Εύα Κοτανίδη
Λίγα λόγια για την παράσταση:
«Dalida. Τραγουδώντας μέχρι το τέλος» (“En chantant jusqu’ au bout”): Μία μουσικο – θεατρική παράσταση για τη ζωή και τα τραγούδια της Dalida, μιας εμβληματικής γυναίκας που έγραψε ιστορία στη γαλλική αλλά και την παγκόσμια μουσική σκηνή.
Με τον τίτλο της παράστασης «δανεισμένο» από το τραγούδι «Να πεθάνω επί σκηνής» (“Mourir sur scène”), 35 χρόνια μετά το θάνατό της Dalida, η παράσταση επιχειρεί να συστήσει ξανά στο ελληνικό κοινό αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα και αντιφατική προσωπικότητα, που κινήθηκε σε όλη της τη ζωή από το φως στο σκοτάδι και έζησε μέσα στις τραγικές αντιφάσεις της.
Στην παράσταση, η Yolanda Christina Gigliotti, η κατά κόσμο Dalida συνδιαλέγεται με το κοινό μέσα από τα τραγούδια της, κάνοντας εξομολογήσεις, τον απολογισμό της ζωής και της καριέρας της, για να αποκαταστήσει αλήθειες, να ξανασυστηθεί, ξεδιπλώνοντας τη διττή της φύση που την ταλαιπώρησε, την απογείωσε καλλιτεχνικά αλλά και την εξουθένωσε.
Η Dalida, ήταν μια μυθική ντίβα, μια μοναδική περφόρμερ, μια συγκλονιστική ερμηνεύτρια, ο ορισμός της femme fatale, μια επιτυχημένη, αισθησιακή και φωτεινή προσωπικότητα. Από την άλλη, η Yolanda Christina Gigliotti ήταν μια γυναίκα τραυματισμένη, σκοτεινή, μοναχική, που υπέφερε. Και οι δύο συμβίωναν στο ίδιο κορμί, δίνοντας υπόσταση σε αυτό το μοναδικό πλάσμα που επηρέασε το γαλλικό τραγούδι, υπήρξε πρωτοπόρος, πούλησε εκατομμύρια δίσκους, που τραγούδησε σε πάνω από 7 γλώσσες, που έκανε εκατομμύρια κόσμου να τη λατρέψουν ανά την υφήλιο και άφησε έντονο το στίγμα της στη chanson française αλλά και στην pop διεθνή σκηνή της εποχής.
Συντελεστές:
- Σκηνοθεσία: Νεκταρία Γιαννουδάκη
- Βοηθός Σκηνοθέτης: Χριστιάννα Μαριόλη
- Βοηθός σκηνοθέτη: Πάνος Κούλης
- Κείμενα: Εύα Κοτανίδη με τη συμβολή της Ευσταθίας
- Οργάνωση Παραγωγής: Αναστασία Παπαγεωργίου | Τέχνης Πολιτεία
- Στο πιάνο ο Παντελής Μπενετάτος
- Ενδυματολόγος – Σκηνογράφος: Βασιλική Σύρμα
- Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
- Χορογράφος: Άννα Αθανασιάδη
- Video παράστασης: Κλεοπάτρα Κοραή
- Μουσική επιμέλεια: Νίκος Ασημάκης Music Art Lab
Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Το πρόγραμμα άνοιξε το Σάββατο 19/3/2022 με την παράσταση «Η Κυρά της Ρω» του Γιάννη Σκαραγκά, με την Φωτεινή Μπαξεβάνη.
Λίγα λόγια για την παράσταση:
Η παράσταση βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του βραβευμένου Γιάννη Σκαραγκά, και είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της ελληνίδας χήρας που έγινε γνωστή ως Κυρά της Ρω από το όνομα του μικρού νησιού, στο οποίο έζησε μόνη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα βαθιά γεράματά της. Μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Δέσποινα Αχλαδιώτη έγινε μια ηρωική φυσιογνωμία.
Πρόκειται για μια διαχρονική ιστορία για γυναίκες που αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο χωρίς μνήμη και χώρο για αυτές.
Γραμμένο με ιδιαίτερη ποιητικότητα, συμπόνια και χιούμορ, και με τον αέρα της καθηλωτικής ερμηνείας της Φωτεινής Μπαξεβάνη, η Κυρά της Ρω είναι μια συγκλονιστική παράσταση που ξεκινά από μια εποχή και έναν τόπο για να περιγράψει μια πανανθρώπινη ιστορία.
Το έργο παρουσιάστηκε σε διαφορετικές παραστάσεις και εκτός Ελλάδας, στην Κύπρο, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Η παράσταση παρουσιάζεται σε νέα σκηνοθεσία του Σταύρου Λίτινα.
Συντελεστές:
- Ερμηνεία : Φωτεινή Μπαξεβάνη Κείμενο: Γιάννης Σκαραγκάς
- Σκηνοθεσία / Σκηνικά / Κοστούμια: Σταύρος Λίτινας
- Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
- Μουσική / Σχεδιασμός ήχου: Φωτεινή Μπαξεβάνη
- Τα τραγούδια της παράστασης τραγουδάει η Βιολέτα Ίκαρη
- Έπαιξαν οι μουσικοί: Φώτης Σιώτας (Βιολί, Βιόλα),
Δημήτρης Λάππας (Κιθάρα, Τζουράς),
Νίκος Παραουλάκης (Νέι, Πνευστά),
Βαγγέλης Καρίπης (Κρουστά)
Σχεδιασμός Αφίσας: Δημοσθένης Γαλλής
Φωτογραφίες, Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας
Τα τραγούδια της παράστασης «Καστελλόριζό μου» και «Ερημοπούλι» (για την Κυρά της Ρω)” κυκλοφορούν από την Walnut Entertainment Greece.
Δημοτικό Θέατρο Λαμίας: Υψηλάντη 24, Λαμία 35131
Παραστάσεις | Ώρες: Σάββατο 19 Μαρτίου, 2-9-16 Απρίλιου| 21:00
Latest posts by dromena (see all)
- Θέατρο του λαού: Ο Καραγκιόζης, η ιστορία του, η σημασία του - 27 Απριλίου, 2024
- Ο Σαίξπηρ στο πολεμικό Λονδίνο - 11 Απριλίου, 2024
- Η “Δωδέκατη νύχτα” του Σαίξπηρ - 2 Απριλίου, 2024
- Αν ο Νίκος Χαραλάμπους σκηνοθετούσε τον τηλεφωνικό κατάλογο - 31 Μαρτίου, 2024
- Ο σκηνοθέτης Νίκος Χαραλάμπους - 31 Μαρτίου, 2024