Εγκρίθηκε η προμελέτη για την ενίσχυση της αντικεραυνικής προστασίας του αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης

Εγκρίθηκε η προμελέτη για την ενίσχυση της αντικεραυνικής προστασίας του αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης

Μοιράσου το!

​Ομόφωνα θετικά γνωμοδότησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο επί της προμελέτης για τη χωροθέτηση και κατασκευή στεγάστρου αντικεραυνικής προστασίας στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης με σκοπό την προστασία των επισκεπτών σε περίπτωση κεραυνικού συμβάντος. Με τη συγκεκριμένη προσθήκη ενισχύεται η αντικεραυνική προστασία του χώρου επιτρέποντας την προστασία των επισκεπτών σε στεγασμένο χώρο.

H λύση προκρίνει την προσθήκη ενός στεγάστρου καταφυγής των επισκεπτών σε περίπτωση κεραυνικής δραστηριότητάς για την ενίσχυση της υφιστάμενης αντικεραυνικής προστασίας που παρέχει ο χώρος στα κτήρια εξυπηρέτησης κοινού και προσωπικού. Περιλαμβάνει την πορεία των επισκεπτών από την περιοχή της εισόδου μέχρι την ιερά οικία στα ανατολικά του αρχαιολογικού χώρου, το κοίλο και την ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου, την περιοχή του σταδίου καθώς και τη δευτερεύουσα πορεία επισκεπτών προς τη δυτική στοά. Το στέγαστρο χωροθετείται στη νότια πλευρά του αρχαιολογικού χώρου, περίπου στη μέση του συνολικού μήκους της διαμορφωμένης διαδρομής των επισκεπτών. Είναι ελάχιστα ορατό από το θέατρο, ενώ προσφέρει θέαση του μνημείου. Με την εγκατάσταση της εν λόγω κατασκευής και σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα συστήματα αντικεραυνικής προστασίας, ο αριθμός των επισκεπτών που θα μπορούν να προστατευτούν σε στεγασμένο χώρο από άμεσο κεραυνικό πλήγμα, ανέρχεται σε 215 άτομα.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «η παρέμβαση για την ενίσχυση της αντικεραυνικής προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη βελτίωση της ασφάλειας, την προστασία και αναβάθμιση της εικόνας και της λειτουργικότητας του χώρου. Στόχος είναι αφενός η προστασία σε περίπτωση κεραυνικού συμβάντος, αφετέρου η αρμονική ένταξη της νέας κατασκευής στον αρχαιολογικό χώρο. Σε συνδυασμό και με τις εργασίες για την ανάδειξη και αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και προχωρούν βάσει χρονοδιαγράμματος, επιβεβαιώνουμε ότι η συνέχιση των παρεμβάσεων για την προστασία και ανάδειξη του συνόλου των μνημείων του Ιερού, η αναβάθμιση των υποδομών εξυπηρέτησης του κοινού όπως και η βελτίωση της ασφάλειας του χώρου, αποτελούν για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σταθερή προτεραιότητα».

Η παρέμβαση αντικεραυνικής προστασίας εντάσσεται στο έργο συντήρησης, αποκατάστασης, ανάδειξης του θεάτρου και άλλων μνημείων του Ιερού της Δωδώνης – Φάση Α», προϋπολογισμού 960.000 ευρώ, το οποίο υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ-ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020.


Μοιράσου το!
ΔΡΩΜΕΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ