ΚΘΒΕ: Καλοκαίρι 2022
- Η πρώτη Συνέντευξη Τύπου της νέας Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υποδέχεται το καλοκαίρι του 2022 με δύο παραγωγές, καθώς παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά την παράσταση «Ελένη» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου, με την οποία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022, αλλά και την παραγωγή «Αριστοφάνης – Ηρώνδα: Contra tempo», σε δημιουργική σύνθεση κειμένων του Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.
Η κα Γιάννα Καρύμπαλη – Τσίπτσιου (Πρόεδρος ΔΣ του ΚΘΒΕ) καλωσόρισε, εκ μέρους όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΘΒΕ τον Αστέριο Πελτέκη, στην παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος της θερινής περιόδου.
Πρόεδρος ΔΣ ΚΘΒΕ
“Στόχος η παραγωγή σημαντικού πολιτιστικού προϊόντος σε όλα τα επίπεδα, η εξωστρέφεια, οι συνεργασίες, ο επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας του ΚΘΒΕ και η εδραίωσή του ως ένα σημαντικό θέατρο στα Βαλκάνια την Ευρώπη και τον κόσμο”, τόνισε ο Αστέριος Πελτέκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ.
Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή να βρίσκομαι και πάλι στο θέατρο όπου γαλουχήθηκα και έκανα τα πρώτα βήματα της διαδρομής μου στον χώρο του θεάτρου και μάλιστα αυτή τη φορά ως επί κεφαλής αναλαμβάνοντας την αποστολή να συντηρήσω τα κεκτημένα και να δημιουργήσω τις συνθήκες για μια περαιτέρω ανάπτυξη και δημιουργική πορεία.
Συνοδοιπόροι μου σε αυτή την προσπάθεια θα είναι μια δημιουργική ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι, μαζί με εμένα, θα παίρνουν τις αποφάσεις για το ρεπερτόριο και τη στρατηγική σχεδιασμού που θα ακολουθήσει συνολικά το ΚΘΒΕ. Συγκεκριμένα: ο Χρήστος Σουγάρης (Υπεύθυνος Σχεδιασμού Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού) η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου (Σύμβουλος Καλλιτεχνικού Προγράμματος) και η Ιφιγένεια Ταξοπούλου (Σύμβουλος Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης).
Στόχος η παραγωγή σημαντικού πολιτιστικού προϊόντος σε όλα τα επίπεδα, η εξωστρέφεια, οι συνεργασίες, ο επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας του ΚΘΒΕ και η εδραίωσή του ως ένα σημαντικό θέατρο στα Βαλκάνια την Ευρώπη και τον κόσμο.
Πριν όμως συνομιλήσουμε με το εξωτερικό, θέλουμε να συνομιλήσουμε εκ νέου, σε μεγάλη κλίμακα, με την πόλη, και να φτιάξουμε μια καλλιτεχνική ταυτότητα που να βρει τον χώρο της στο πεδίο του ελληνικού θεάτρου, γενικότερα, σε ολόκληρη την επικράτεια. Εξωστρέφεια συνολική που δεν είναι απλώς θέμα απόφασης, αλλά στρατηγικής, σταδιακής ανάπτυξης και ενίσχυσης μιας δημιουργικής διαδικασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.
Σχετικά με το ρεπερτόριο και τις θεματικές στόχος και επιθυμία είναι να προκύπτουν από την γόνιμη αλληλεπίδραση των καλλιτεχνών και των κειμένων με την εκάστοτε συγκυρία. Δεν θα αντιμετωπίζουμε το ρεπερτόριο ξεχωριστά από τους δημιουργούς. Τα κείμενα και τα σκηνικά αφηγήματα αποκτούν νόημα όταν ερμηνεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και, αντιστρόφως, οι καλλιτέχνες ξεδιπλώνουν τις δημιουργικές τους ικανότητες μέσα από αφηγήματα που τους ταιριάζουν και τους εκφράζουν.
Το ολοκληρωμένο ρεπερτόριο του ΚΘΒΕ θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο αλλά ως πρόγευση του ευρύτερου Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού με χαρά μπορώ να δημοσιοποιήσω ότι έχουμε ήδη συμφωνήσει συνεργασίες με κορυφαίους σκηνοθέτες, όπως, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, ο Γιάννης Χουβαρδάς, ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, η Mèlody Mourey, ο Γιάννης Κακλέας, η Ρούλα Πατεράκη, ο Γιώργος Καπουτζίδης, η Λένα Κιτσοπούλου, ο Στάθης Λιβαθινός, ο Δημήτρης Καρατζάς, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ο Ακύλλας Καραζήσης, ο Γιάννης Σκουρλέτης, ο Θωμάς Μοσχόπουλος, ο Σύλλας Τζουμέρκας, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Γιάννης Ρήγας, η Ελένη Γκασούκα, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Παπαγεωργίου, οι Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης, η Αργυρώ Χιώτη, η Μαρία Μαγγανάρη, ο Κώστας Φιλίππογλου, η Μαρία Πανουργιά, οι Χρήστος Πασσαλής και Αγγελική Παπούλια, ο Γιάννος Περλέγκας, η Σοφία Μαραθάκη, οι Αλεξάνδρα Καζάζου και Ελεάννα Γεωργούλη, ο Παντελής Δεντάκης, ο Άρης Μπινιάρης, η Χριστίνα Χατζηβασιλείου, η Μάρθα Φριτζήλα, ο Θέμης Θεοχάρογλου, ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, ο Ένκε Φεζολάρι, η Ζωή Χατζηαντωνίου, ο Χρήστος Θεοδωρίδης, ο Αλέξανδρος Ράπτης, η Ιώ Βουλγαράκη, ο Γιώργος Κουτλής, ο Σίμος Κακάλας, ο Θοδωρής Αμπατζής, ο Βασίλης Μπισμπίκης αλλά και άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες.
Τέλος το «μόνιμο» -σίγουρα- θέμα είναι να παράξουμε καλό θέατρο και να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση για ό,τι διαμορφώνει την κοινωνική, ιστορική και πολιτική συγκυρία.
Στόχο και επιθυμία επίσης αποτελούν το δυναμικό του θεάτρου να έρθει σε επαφή με διαφορετικές αισθητικές προσεγγίσεις, καλλιτεχνικές τάσεις, τρόπους και δημιουργικές ατραπούς. Όχι απαραίτητα με κάποιες συγκεκριμένες τάσεις στην θεατρική αισθητική ή κάποιους συγκεκριμένους καλλιτέχνες. Μας ενδιαφέρει ολόκληρη η γκάμα της θεατρικής πράξης, από το πειραματικό, πρωτοποριακό, ανατρεπτικό, μοντέρνο ή σύγχρονο, μέχρι το mainstream και το «εμπορικό», αρκεί να υπηρετείται από τους κατάλληλους ανθρώπους, με ποιότητα επαγγελματισμό και ήθος.
Απώτερος στόχος και σκοπός φυσικά στον οποίο επιθυμία είναι να οδηγηθεί το Κρατικό θέατρο είναι να τονωθεί η θεατρική αγορά της πόλης να γεμίζει το κοινό της πόλης τις αίθουσες του Κρατικού θεάτρου και να αποτελέσει μέρος μιας ουσιαστικής νομολογικής γνώσης και εξέλιξης του συνεχώς μεταβαλλόμενου πολιτιστικού τοπίου.
Σχετικά με τις συνεργασίες ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα μέσα από το ΚΘΒΕ plus και θα συνεχιστούν σε αυτό το πλαίσιο μέσα από τις επόμενες συνεργασίες που αυτή τη στιγμή είναι σε στάδιο διαμόρφωσης και συνομιλιών.
Σχετικά με το κοινωνικό έργο θα πρέπει να επιμείνουμε στο γεγονός ότι στόχος του θεάτρου είναι να παράγει πρωτίστως καλλιτεχνικό έργο – εμμέσως και κοινωνικό. Οποιεσδήποτε πιθανές συνεργασίες με φορείς μη αμιγώς καλλιτεχνικούς ή πολιτιστικούς, θα έχουν στο κέντρο τους την τέχνη και μόνο.
Στο κομμάτι της θεατρικής παιδείας και της εκπαίδευσης βασική εκπαιδευτική δραστηριότητα του Κρατικού θεάτρου είναι η σημαντική Δραματική Σχολή του η οποία ήδη «μπολιάζεται» με κάποιες νέες δραστηριότητες που στοχεύουν στην πληρέστερη εκπαίδευση των εκκολαπτόμενων ηθοποιών όπως ακροβατικά, μουσικά όργανα, ευρωπαϊκό πολιτισμό και άλλα.
Στο στάδιο της δημιουργίας βρίσκονται επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα με βασικό στόχο να βοηθήσουμε την νεότερη γενιά – και όποιον άλλον το επιθυμεί- να αγαπήσει το θέατρο και να λειτουργήσει ως υποψιασμένος και πεπαιδευμένος θεατής.
Τέλος η συνολική σκέψη που θα διαπερνά την επόμενη τριετία θα μπορούσε να αποδοθεί με μια λέξη: «Νόστος», τo θεατρικό brain drain της πόλης. Να προκαλέσουμε μια ανάγκη, διάθεση, επιστροφής, και να αξιοποιηθεί το σημαντικό καλλιτεχνικό υλικό στον τόπο όπου ξεκίνησε η διέπρεψε στο παρελθόν στοχεύοντας στο brain gain.
Μετά το καλοκαίρι σκοπεύουμε να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε μια συνολική πολιτική βιώσιμης διαχείρισης – σε ολόκληρο τον οργανισμό και σε κάθε πτυχή της λειτουργίας του – που θα αναπτυχθεί σταδιακά τα επόμενα τρία χρόνια με στόχο να αποτελέσει ένα μόνιμο μοντέλο λειτουργίας για το ΚΘΒΕ.
Αναφέρουμε συνοπτικά, προς το παρόν, ότι θα προχωρήσουμε με ένα πιο οργανωμένο σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια που διαχειριζόμαστε, θα επανεξετάσουμε συνολικά το σύστημα προμηθειών (τόσο με στόχο να μειωθούν μη απαραίτητες αγορές, όσο και σχετικά με τις οικολογικές προδιαγραφές των προϊόντων και υπηρεσιών), θα μεγιστοποιήσουμε την επανάχρηση υλικών και προϊόντων ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η παραγωγή απορριμμάτων, θα επανεξετάσουμε το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, θα προσπαθήσουμε να καταργήσουμε σταδιακά τα πλαστικά μιας χρήσης και, τέλος, θα αρχίσουμε να εντάσσουμε ζητήματα βέλτιστων «πράσινων» πρακτικών και στο πεδίο της καλλιτεχνικής παραγωγής, σε συνεργασία με τους καλλιτεχνικούς συνεργάτες εντός και εκτός θεάτρου.
Θα ακολουθήσουμε το πιο αναγνωρισμένο μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης για τον πολιτισμό, όπως έχει εφαρμοστεί στην Αγγλία τα τελευταία δέκα χρόνια και, στην Ελλάδα, από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με το πρόγραμμα Πράσινη Στέγη (ξεκίνησε το 2017). Υπεύθυνη σχεδιασμού η Ιφιγένεια Ταξοπούλου (που επέβλεψε και την Πράσινη Στέγη).
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το Σεπτέμβρη, όπου θα παρουσιαστεί ο βασικός κορμός του ρεπερτορίου της επόμενης διετίας.
Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ
Χρήστος Σουγάρης (Υπεύθυνος Σχεδιασμού Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού), Γιάννης Ρήγας (σκηνοθέτης παράστασης “Αριστοφάνης- Ηρώνδας: Contra tempo”), Βασίλης Παπαβασιλείου (σκηνοθέτης παράστασης “Ελένη”), Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ), Γιάννα Καρύμπαλη- Tσίπτσιου (Πρόεδρος ΔΣ ΚΘΒΕ), Κωνσταντία Παπαποστόλου (Διοικητική-Οικονομική Διευθύντρια ΚΘΒΕ) στην συνέντευξή τύπου για την παρουσιάση του Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού για το Καλοκαρί του 2022
H «Ελένη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, επιστρέφει φέτος το καλοκαίρι από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Η παράσταση, της οποίας τη μετάφραση υπογράφει ο Παντελής Μπουκάλας αποτελεί μια πολύχρωμη γιορτή Ειρήνης, με συγκίνηση και χιούμορ και καταδεικνύει τη ματαιότητα του πολέμου, αφού τόσο για τους νικητές όσο και για τους νικημένους οι συνέπειές του διαχρονικά είναι εξίσου ολέθριες.
Η παραγωγή συγκέντρωσε διθυραμβικές κριτικές, πέρσι το καλοκαίρι, όπου και αν παρουσιάστηκε ενώ οι προγραμματισμένες παραστάσεις της στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ακυρώθηκαν λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών.
Φέτος το «ταξίδι» της Ελένης θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη (14 & 15 Ιουλίου Θέατρο Δάσους) και θα ακολουθήσει περιοδεία (Κύπρος, Αλεξανδρούπολη, Μουδανιά, Ιωάννινα, Ελευσίνα). Στις 12 και 13 Αυγούστου η «Ελένη» θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022.
Χρήστος Σουγάρης (Υπεύθυνος Σχεδιασμού Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού), Γιάννης Ρήγας (σκηνοθέτης παράστασης “Αριστοφάνης- Ηρώνδας: Contra tempo”), Βασίλης Παπαβασιλείου (σκηνοθέτης παράστασης “Ελένη”), Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ), Γιάννα Καρύμπαλη- Tσίπτσιου (Πρόεδρος ΔΣ ΚΘΒΕ) στην συνέντευξή τύπου για την παρουσιάση του Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού για το Καλοκαρί του 2022
«Αριστοφάνης – Ηρώνδας: Contra tempo» είναι ο τίτλος της δεύτερης καλοκαιρινής παραγωγής που θα παρουσιάσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε δημιουργική σύνθεση κειμένων του Άκη Δήμου και σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα.
Το χιούμορ, το πνεύμα και η αιχμηρή γλώσσα του Αριστοφάνη θα συναντηθούν με τους ακόλαστους, κωμικούς μιμίαμβους του Ηρώνδα, σε μια παράσταση που αποτελεί μια ενδιαφέρουσα σκηνική «μάχη» και ταυτόχρονα έναν «πόλεμο» ανάμεσα στα δύο φύλα, με μοναδικά όπλα την τολμηρή και ανελέητη σάτιρα.
Η παραγωγή θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη (6 & 7 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους), θα ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ στις 7 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΑΣΟΥΣ
To Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, για όγδοη συνεχή χρονιά θα φιλοξενήσει κορυφαίες παραστάσεις και συναυλίες στα ανοιχτά θέατρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Από 1 Ιουνίου έως 13 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Δάσους και στο Θέατρο Γης, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κορυφαίες παραγωγές θεάτρου αλλά και αγαπημένα ονόματα της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής.
Ραντεβού στην μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας!
Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων του 8ου Φεστιβάλ Δάσους
4ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους ΚΘΒΕ
28 Ιουνίου – 13 Ιουλίου
Ιδέα – Ρίσκο – Ρήξη: στη σκηνή και στον δημόσιο χώρο
Το Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους επιστρέφει ζωντανά στις σκηνές του ΚΘΒΕ και στην πόλη, από τις 28 Ιουνίου έως και τις 13 Ιουλίου 2022.
Παραγωγές και δημιουργοί από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Βραζιλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελβετία και τη Γερμανία, συζητήσεις με καλλιτέχνες και θεωρητικούς του θεάτρου και παράλληλες δια ζώσης και ψηφιακές δράσεις, θα αποτελέσουν τη βάση ενός πλούσιου προγράμματος, με στόχο μια διευρυμένη πρόσληψη της θεατρικής πράξης.
Διαβάστε ολόκληρο το δελτίο τύπου με το πρόγραμμα του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους
Latest posts by dromena (see all)
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Τζωρτζ Μπέρναρ Σω. Εικονοκλάστης και ηθικολόγος - 29 Νοεμβρίου, 2024
- Κυκλοφορεί σε μετάφραση του Καθηγητή Βάιου Λιαπή το βιβλίο «Το Αρχαίο Θέατρο μέσα από τις Πηγές» - 14 Νοεμβρίου, 2024
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Η Αυλή των Θαυμάτων (3) - 11 Νοεμβρίου, 2024
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Η Αυλή των Θαυμάτων (2) - 10 Νοεμβρίου, 2024
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Η Αυλή των Θαυμάτων (1) - 10 Νοεμβρίου, 2024