Το Θέατρο Σκιών σήμερα – Έρευνα, Διάδοση, Συνέχεια

Το Θέατρο Σκιών σήμερα – Έρευνα, Διάδοση, Συνέχεια

Μοιράσου το!

Μια συζήτηση με την Μαρία Φραγκή, PhD, Θεατρολόγο και Σκηνοθέτιδα

  • Δραστηριοποιείστε σε καλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα για το Θέατρο Σκιών για δεύτερη χρονιά με επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2022-2023.

Πράγματι έχουμε αρχίσει να κάνουμε αισθητή την αναγκαιότητα της έρευνας στο Θέατρο Σκιών, τόσο μέσα από την ιστορικοθεωρητική- ας πούμε πλευρά – όσο και μέσα από την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική πλευρά της. Για δεύτερη χρονιά το ΥΠ.ΠΟ.Α. μας δίνει την Αιγίδα του αναγνωρίζοντας το έργο μας.

  • Πώς ακριβώς γίνεται αυτή η υλοποίηση, θέλετε να μας δώσετε κάποια στοιχεία;

Την περσινή χρονιά, το Μαύρο Θέατρο Πάτρας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών, υλοποίησε στην Πάτρα δύο φορές το πρόγραμμα «Στο σχολείο των Σκιών». Με επιστημονική ευθύνη δική μου και με πολλούς εκπαιδευτές στα επιμέρους ζητήματα του «Καραγκιόζη» όπως είναι η Επίκουρη Καθηγήτρια Δρ. Ιωάννα Παπαγεωργίου, η Δρ. Μάρω Γαλάνη, Μέλος ΕΕΠ του ΤΕΠΕΚΕΣ στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Κωστής Στεφανόπουλος(Μουσικός), ο Αριστοτέλης Μακρής(Θεατρολόγος), ο Γιώργος Μπεκιάρης (Θεατρολόγος-Δάσκαλος) , ο Κώστας και ο Μπάμπης Μακρής, ο Μάριος Γιαννούλης, ο Δημήτρης Τουλιάτος , έγινε επιμόρφωση σε εκπαιδευτικούς κ.ά. Μετά από αυτή την δράση, οι δάσκαλοι που ενισχύσαμε σε κάθε κατεύθυνση, μαζί με τους μαθητές τους δημιούργησαν το δικό τους Θέατρο Σκιών , φτιάχνοντας φιγούρες, σκηνικά και έργα, που τα παρουσίασαν σε ένα Φεστιβάλ του Σχολείου των Σκιών, στα Παλαιά Σφαγεία, στις 18/5/2022. Από αυτό το πρόγραμμα έχει παραχθεί εκπαιδευτικό υλικό που αποτελείται από ένα βιβλίο 200 σελίδων και ψηφιακά μαθήματα.

  • Πώς σκέφτεστε να συνεχίσετε τη δράση;

Είμαστε σε επικοινωνία με άλλους νομούς και περιφέρειες που έχουν ενημερωθεί για το «Σχολείο των σκιών» και ενδιαφέρονται να το υλοποιήσουμε μαζί . Φυσικά μπορεί να ξαναγίνει και στην Πάτρα. Είμαστε σε πλήρη δραστηριότητα, γιατί την φετινή χρονιά έχουμε αναλάβει την ευθύνη και πάλι με επιχορήγηση και αιγίδα του ΥΠΠΟΑ της εκπόνησης του προγράμματος : «Σκαλίσματα και χρώματα με μουσική».

  • Αυτό με ποια θεματολογία γίνεται και με ποιους συνεργαζόμενους φορείς;

Η πυκνή ενασχόληση με την επιμόρφωση και την έρευνα πάνω στο Ελληνικό Θέατρο Σκιών γίνεται πάντα με αφορμή την συνεργασία του Μαύρου Θεάτρου Πάτρας με το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών και με επιστημονική ευθύνη και σχεδιασμό των προγραμμάτων για το Θέατρο Σκιών από εμένα.

  • Θέλετε να μας περιγράψετε τι περιλαμβάνει αυτή η δράση;

Αυτό το μεγάλο πρόγραμμα, που υλοποιείται χάρις στην υποστήριξη και στην αμέριστη συμπαράσταση της ΔΗΚΕΠΑ του Δήμου Αιγιαλείας, περιλαμβάνει πολλές δράσεις και θα διεξαχθεί κατά βάση στο Αίγιο.

  • Τι θα περιλαμβάνει ;

Πρώτα απ’ όλα θα ολοκληρώσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα συντήρησης παλαιών τεκμηρίων (φιγούρες, ρεκλάμες, χειρόγραφα, ζωγραφικά έργα). Θα λειτουργήσουν εργαστήρια δημιουργίας, κατασκευής και συντήρησης φιγούρας, μπερντέ, φωτισμού Θεάτρου Σκιών στην ΔΗΚΕΠΑ Δήμου Αιγιαλείας, στο Αίγιο, με σκοπό να επιμορφωθούν νέοι τεχνίτες αυτού του καλλιτεχνικού παραδοσιακού είδους. Παράλληλα θα εκπαιδεύσουμε και όσους εκπαιδευτικούς θέλουν, με σκοπό να γίνουν «πολλαπλασιαστές» μέσα από τη θέση τους και την αλληλεπίδραση με τους μαθητές τους. Η επαφή των σύγχρονων Ελλήνων και κυρίως των νέων με μια μορφή τέχνης της Άυλης Πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ο βασικός στόχος αυτού του συνόλου δράσεων. Για να γίνει αυτό περισσότερο λειτουργικό, στο Αίγιο θα φιλοξενηθεί το «Σπίτι του Καραγκιόζη», ένα σύγχρονο μουσείο με γνήσια τεκμήρια ζωής και έργου από τις πιο μεγάλες μορφές του Θεάτρου Σκιών. Φυσικά θα γίνει ειδική μνεία στους Αιγιώτες καλλιτέχνες όπως είναι ο Βασίλαρος (Β. Ανδικόπουλος), ο Χαρίλαος (Πετρόπουλος), ο Ψαριανός, ο Τ. Παλαιοθόδωρος. Στους χώρους του πρωτότυπου αυτού Μουσειακού Κέντρου θα εκτεθούν εικαστικά έργα, φιγούρες, κείμενα, προσωπικά είδη των καλλιτεχνών που χρονολογούνται από το 1930 ως τις μέρες μας. Επειδή θα γίνει ψηφιοποίηση υλικού από σπάνιες ηχογραφήσεις και κείμενα, θα έχουμε την δυνατότητα με ειδική διαδραστική μέθοδο να δημιουργήσουμε ένα Κέντρο Μελέτης για κάθε ενδιαφερόμενο, όπου θα βρίσκει μελέτες από όλους τους ερευνητές του Καραγκιόζη.

  • Το σχέδιο είναι πολύ φιλόδοξο. Πώς θα γίνει η γνωστοποίηση όλων αυτών των ενεργειών;

Όλα όσα σκοπεύουμε να κάνουμε θα μπορέσουν να γίνουν πραγματικότητα και να προβληθούν με την υποστήριξη των συνεργαζόμενων φορέων. Το φθινόπωρο του 2023, θα γίνει Ημερίδα με ερευνητές της Θεατρικής Ανθρωπολογίας, της Εθνογραφίας, Λαογραφίας, Μουσικολογίας κ.ά. Θα περιλαμβάνει παρουσίαση πρωτότυπων μελετών και σύγχρονων ζητημάτων πάνω στο θέατρο σκιών από ακαδημαϊκούς, ερευνητές και καλλιτέχνες και θα γίνουν ανακοινώσεις και άλλες μορφές παρουσίασης. Η συνάντηση θα διεξαχθεί στο Θέατρο της ΔΗΚΕΠΑ, με ταυτόχρονη αναμετάδοση διαδικτυακά. Ταυτόχρονα, με την καλλιτεχνική μας παραγωγή «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», σε κείμενο του Β.Ανδρικόπουλου, που ανεβάζουμε με μια σύγχρονη αντίληψη πολυθεάματος, θα κάνουμε γνωστό το καλλιτεχνικό μας όραμα αισθητικής, εξωστρέφειας, παράδοσης, διάδοσης και συνέχειας.

  • Θα θέλατε να μας δώσετε ένα ακόμη δείγμα αυτής της εξωστρέφειας;

Πολύ πρόσφατα το Μαύρο Θέατρο Πάτρας , βγήκε από τα σύνορα της χώρας με διπλό σκοπό : την καλλιτεχνική και την εκπαιδευτική δράση. Με την παράσταση «Διάλογοι και Επανάσταση, τότε και τώρα», πήραμε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου του Καΐρου (1-8/9/2022). Την ίδια περίοδο κάναμε στην Αίγυπτο δύο εργαστήρια θεάτρου: «Η μάσκα και ο χορός στο Αρχαίο Δράμα» και «Κάνοντας Θέατρο Σκιών». Αυτό είναι η αρχή για μια μεγαλύτερη συνεργασία με ΑΕΙ της Αιγύπτου και αντιπροσωπεύει επακριβώς τους σκοπούς μας.


Μοιράσου το!
ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ