Θέατρα: Καταλήψεις και εύρεση λύσεων
- ΝΙΚΟΛΑΣ ΖΩΗΣ
Λειτουργία όσων υπηρεσιών στεγάζονται στα γραφεία της οδού Σατωβριάνδου, συνελεύσεις του Διοικητικού Συμβουλίου σε άλλους χώρους, σκέψεις για επαναπρογραμματισμό ακυρωμένων παραστάσεων, καθώς και συμβολή στις προσπάθειες ομαλοποίησης της γενικότερης κατάστασης είναι πλέον μερικά χαρακτηριστικά της δραστηριότητας του Εθνικού Θεάτρου, του οποίου τουλάχιστον δύο κτίρια –Τσίλλερ και Ρεξ– τελούν υπό κατάληψη εδώ και δύο εβδομάδες από σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών που διαμαρτύρονται για το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022.
«Το Εθνικό Θέατρο προσπαθεί να συνεχίσει τη λειτουργία του στο μέτρο που του επιτρέπει το κλείσιμο των δύο κτιρίων του», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Μόσχος. Ο Βασίλης Πουλαντζάς, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (το οποίο συνεδριάζει σήμερα), επιβεβαιώνει ότι οι σπουδαστές έχουν καταλάβει τον χώρο των εκδοτηρίων στην Κεντρική Σκηνή, το φουαγιέ της σκηνής «Νίκος Κούρκουλος» και ορισμένα σημεία του θεάτρου Ρεξ, ενώ ο μόνος θεατρικός χώρος που έχει καταληφθεί είναι η Πειραματική Σκηνή.
Το Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ, που παραμένει υπό κατάληψη, στεγάζει γραφεία στελεχών του οργανισμού, που εργάζονται εξ αποστάσεως, σε χώρους της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Αστέριος Πελτέκης ευελπιστεί ότι οι σπουδαστές θα κατανοήσουν πως η κατάληψη «δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης», καθώς τα αιτήματά τους απευθύνονται στην πολιτεία. «Το να μην επιτρέπουν να γίνονται παραστάσεις, μόνο κακό στο θέατρο κάνει», λέει χαρακτηριστικά.
«Οι υπόλοιπες σκηνές μας –η Μονή Λαζαριστών και η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών– λειτουργούν κανονικά», διευκρινίζει εξηγώντας ότι το κοινό θεωρεί πως η κατάληψη αφορά συνολικά το ΚΘΒΕ, με αποτέλεσμα να μειώνεται η επισκεψιμότητα. Οι ακυρωμένες παραστάσεις, προσθέτει, θα μεταφερθούν σε νέες ημερομηνίες. «Συζητώ με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ώστε να βρούμε ημερομηνίες για να φιλοξενήσουν ορισμένες παραστάσεις μας. Αν και έχουν τον δικό τους προγραμματισμό, η ανταπόκριση ήταν θετική. Αν δεν λήξουν οι καταλήψεις, ελπίζω να βρούμε εκεί μια λύση».
«Το Εθνικό Θέατρο προσπαθεί να συνεχίσει τη λειτουργία του στο μέτρο που του επιτρέπει το κλείσιμο των δύο κτιρίων του», λέει ο Γ. Μόσχος.
Στο μεταξύ, κατειλημμένες από σπουδαστές παραμένουν και οι δραματικές σχολές των κρατικών θεάτρων και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ενώ φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου ανήρτησαν πανό στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Οι σπουδαστές του Εθνικού εξέδωσαν χθες ανακοίνωση στο ίδιο μήκος κύματος με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος, επαναλαμβάνοντας ότι η νέα κυβερνητική πρόταση δεν αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα «Τεχνολογικής Εκπαίδευσης» που διεκδικούν.
Απαντώντας χθες στην επιστολή ΠΟΘΑ, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι στην τελευταία συνάντηση καλλιτεχνών και κυβέρνησης στις 15 Φεβρουαρίου η συζήτηση είχε επικεντρωθεί σε ζητήματα μισθολογικού χαρακτήρα.
Επιπλέον, ο κίνδυνος να χαθούν τα σπουδαστικά εξάμηνα παραμένει, με τους αρμοδίους να αναζητούν λύσεις. Μία από αυτές είναι να πειστούν οι σπουδαστές να επιστρέψουν στα μαθήματά τους (μια τέτοια προσπάθεια διαβούλευσης θα γίνει την Παρασκευή), ενώ ρόλο ίσως διαδραματίσει και το υπουργείο Πολιτισμού, που δύναται να επιτρέψει παράταση του σπουδαστικού έτους. «Εχουμε ένα μικρό περιθώριο για να μη χαθεί το εξάμηνο», σημειώνει ο Γιάννης Ρήγας, διευθυντής σπουδών της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ και συνεχίζει: «Ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να συμπληρώσουμε 26 εβδομάδες μαθημάτων. Εχουμε πραγματοποιήσει δέκα – λείπουν δεκαέξι. Το όριο είναι μέχρι τέλος Ιουλίου ή και Αυγούστου, με άδεια του Δ.Σ. του θεάτρου. Αν ξεπεραστεί, θα πρέπει το υπουργείο να δώσει παράταση».
Στο μεταξύ, πανό διαμαρτυρίας για το Π.Δ. ανήρτησε ο ηθοποιός Αργύρης Ξάφης κατά την προσέλευσή του στην πρεμιέρα της ταινίας «Music» στην Μπερλινάλε, στην οποία συμμετέχει, κάνοντας λόγο για τις καλλιτεχνικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα. Μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεχίστηκε η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, όπου μια επικρατούσα τάση ήταν η συνέχιση των κινητοποιήσεων, αλλά όχι με τη μορφή απεργιών. Συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να κατατεθεί στα συναρμόδια υπουργεία πρόταση για νομοθετική τροπολογία που θα εντάσσει τους καλλιτέχνες στη βαθμίδα «Τεχνολογικής Εκπαίδευσης», στα πρότυπα του νόμου 4325/2015 που κάνει το ίδιο για μουσικούς που εργάζονται σε δήμους. Τέλος, ακόμη ένα σενάριο είναι η προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων λόγω προκήρυξης εκλογών.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22.02.2023
Latest posts by dromena (see all)
- Θέατρο του λαού: Ο Καραγκιόζης, η ιστορία του, η σημασία του - 27 Απριλίου, 2024
- Ο Σαίξπηρ στο πολεμικό Λονδίνο - 11 Απριλίου, 2024
- Η “Δωδέκατη νύχτα” του Σαίξπηρ - 2 Απριλίου, 2024
- Αν ο Νίκος Χαραλάμπους σκηνοθετούσε τον τηλεφωνικό κατάλογο - 31 Μαρτίου, 2024
- Ο σκηνοθέτης Νίκος Χαραλάμπους - 31 Μαρτίου, 2024