Μανιώτης εναντίον Κατερίνας Ευαγγελάτου
Προφανώς κι έχουν πάρει διαστάσεις τα προβλήματα που “γέννησαν” οι παραγωγές του Φεστιβάλ και των κρατικών θεάτρων. Από τη μια ήταν η παράσταση της κ. Λένας Κιτσοπούλου με τους “Σφήκες” και τώρα η παράσταση της “Μήδεας” σε σκηνοθεσία του Γερμανού Φρανκ Κάστορφ. Το θέμα επικεντρώνεται πλέον στις “άγουρες” επιλογές συγκεκριμένων καλλιτεχνών που ίσως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να τους πληρώνει το ελληνικό δημόσιο, ώστε να διασύρουν, με ακριβές παραγωγές, τα αρχαιοελληνικά δραματικά έργα. Στο στόχαστρο του κ. Μανιώτη η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ κ. Κατερίνα Ευαγγελάτου.
Ιδού η ανάρτηση του συγγραφέα Γιώργου Μανιώτη στην προσωπική του ιστοσελίδα:
Λέει η κυρία διορισμένη διευθύντρια: “Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζουμε κάτι τέτοιο, με έναν σκηνοθέτη, που έχει μια πολύ προσωπική αντίληψη και ένα δικό του στίγμα για το τι είναι δραματουργία και πως φτιάχνεται ένα έργο, πριν την παρουσίαση του. Δεν θα έχουμε λοιπόν ένα συμβατικό κείμενο “κλειδωμένο” στους στίχους του Ευριπίδη, αλλά μια νέα δραματουργία: Θα δούμε τη Μήδεια του Φρανκ Κάστορφ”.
Μα την “Μήδεια” από το συμβατικό κείμενο, το κλειδωμένο στους στίχους του Ευριπίδη την γνωρίσαμε. Έτσι διαπέρασε τους αιώνες ως μέγα αριστούργημα και εντυπώθηκε στην συλλογική μνήμη των λαών. Τι μας ενδιαφέρει να δούμε μια νέα δραματουργία του Γερμανού μαστροχαλαστή σκηνοθέτη Κάστορφ με όχημα και άλλοθι την Μήδεια του Ευριπίδη;
Τι μας λές κυρά μου; Αυτό που διαλαλείς είναι η μέγιστη των ύβρεων. Τέτοια έπαρση; Τέτοια σιγουριά για το ταλέντο σου και και για την διορισμένη θέση σου που λές τον Ευρυπίδη συμβατικό και την Μήδεια κλειδωμένη στους στίχους του;
Εκεί έχουμε καταντήσει; Μπάτε σκύλοι αλέστε; Τόσο πολύ μισείτε πράγματα και έργα που έχουν καθιερωθεί μέσα στους αιώνες ως μεγάλα αριστουργήματα; Υπηρέτες των έργων αυτών είστε! Όχι ανασκολοπιστές τους. Μήπως πρέπει για αυτές τις σκηνοθεσίες και τις παραστάσεις να εγερθεί ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων αντίστοιχο με τις παλιές γνωστές αποζημιώσεις, οι οποίες πριν περίπου 80 χρόνια κάνανε όλη την Ελλάδα να μοιάζει με το σκηνικό που παρουσιάζετε σήμερα; Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι το θέμα είναι κυβερνητικό.
Και να σκεφτεί κανείς ότι όταν γεννήθηκε αυτή η κυρία, για να τιμήσω τους άξιους γονείς της με τους οποίους ήμουν φίλος και συνεργάτης, της πήγα την πρώτη της πάνινη κούκλα. Μάλλον έπρεπε να της πάω μια κούκλα βουντού”.
Latest posts by dromena (see all)
- Θέατρο του λαού: Ο Καραγκιόζης, η ιστορία του, η σημασία του - 27 Απριλίου, 2024
- Ο Σαίξπηρ στο πολεμικό Λονδίνο - 11 Απριλίου, 2024
- Η “Δωδέκατη νύχτα” του Σαίξπηρ - 2 Απριλίου, 2024
- Αν ο Νίκος Χαραλάμπους σκηνοθετούσε τον τηλεφωνικό κατάλογο - 31 Μαρτίου, 2024
- Ο σκηνοθέτης Νίκος Χαραλάμπους - 31 Μαρτίου, 2024