Πίτερ Σάφερ (1926-2016)
Ο Πίτερ Σάφερ (Peter Levin Shaffer, 15 Μαΐου 1926 – 6 Ιουνίου 2016) γεννήθηκε στο Λίβερπουλ. Γιος ενός υπαλλήλου μεσιτικού γραφείου, έκανε καριέρα στη συγγραφή θεατρικών έργων. Ο Πίτερ Σάφερ ήταν δίδυμος αδελφός του Άντονι Σάφερ, του σεναριογράφου και θεατρικού σκηνοθέτη που πέθανε το 2001.
Πριν ανακαλύψει το ταλέντο του στη δραματουργία, ο Πίτερ Σάφερ εργάστηκε ως υπάλληλος βιβλιοπωλείου και βοηθός βιβλιοθηκάριου στην Νέα Υόρκη.
Πολλά από τα θεατρικά του έργα μεταφέρθηκαν και στη μεγάλη οθόνη, με τεράστια επιτυχία. «Ο Πίτερ Σάφερ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της γενιάς του και το Εθνικό Θέατρο ήταν εξαιρετικά τυχερό που είχε μια τόσο καρποφόρα και δημιουργική σχέση μαζί του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Βρετανίας Ρούφους Νόρις.
Η σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Βρετανίας έχει φιλοξενήσει πολλά από τα έργα του Σάφερ. Σάφερ βραβεύτηκε με Όσκαρ καλύτερου σεναρίου για την ταινία «Αμαντέους» ενώ είχε κερδίσει και βραβείο Τόνι για το «Εκβους», καθώς και το βραβείο Circle Critics ‘New York. Το έργο αυτό παρουσιάστηκε στο Λονδίνο το 1973 και κατόπιν ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ (για πάνω από 1.000 παραστάσεις) και το Παρίσι, το 1976. Ο Σάφερ εμπνεύστηκε αυτό το ψυχολογικό δράμα από ένα πραγματικό γεγονός: την ανεξήγητη πράξη ενός εφήβου που, χωρίς προφανή λόγο, έβγαλε τα μάτια έξι αλόγων. Το Έκβους ανέβηκε και πάλι στο θεατρικό σανίδι το 2007 με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ράντκλιφ, γνωστό από το ρόλο του μικρού μαθητευόμενου μάγου στη σειρά ταινιών «Χάρι Πότερ».
Ο Σάφερ με το Amadeus (1979) κέρδισε το βραβείο Evening Standard Drama και το βραβείο Theatre Critics για την παραγωγή του Λονδίνου. Αφηγείται την ιστορία του Wolfgang Amadeus Mozart και του συνθέτη Antonio Salieri. Το 1823, ο συνθέτης Αντόνιο Σαλιέρι, που βρίσκεται πια σε προχωρημένη ηλικία, αποπειράται να αυτοκτονήσει ζητώντας δυνατά για συγχώρεση εφόσον κατά τα λεγόμενά του ήταν υπαίτιος για το θάνατο του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ το 1791. Ο συνθέτης εισάγεται σε τρελοκομείο κι εκεί δέχεται την επίσκεψη ενός νεαρού ιερέα, ο οποίος προσπαθεί να τον εξομολογήσει. Ο Σαλιέρι είναι αρχικά διστακτικός αλλά τελικά αρχίζει να διηγείται τα γεγονότα από την αρχή: τη γνωριμία του με τον Μότσαρτ, τη μεγάλη ιδιοφυΐα της μουσικής, την αντιπαλότητα μεταξύ των δυο συνθετών (ο Σαλιέρι ζήλευε το ταλέντο και την επιτυχία του Μότσαρτ) και το σατανικό του σχέδιο το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του μεγάλου συνθέτη. Όταν η παράσταση μετακόμισε στο Broadway κέρδισε το βραβείο Tony 1981 και, όπως και το Equus, παίχτηκε για περισσότερες από χίλιες παραστάσεις.
Μετά την επιτυχία του Amadeus, ο Shaffer έγραψε το έργο Lettice and Lovage ειδικά για την Dame Maggie Smith το 1986, για το οποίο η Dame Maggie Smith κέρδισε το βραβείο Tony για την καλύτερη ηθοποιό το 1990.
Επιλογή έργων
- Five Finger Exercise (Η άσκηση των πέντε δακτύλων, 1958)
- The Private Ear and The Public Eye (Το Ιδιωτικό Αυτί και το Δημόσιο Μάτι, 1962, δίπτυχη κωμωδία) – ελλην. μετάφραση Κώστα Σταματίου ως Η Αφροδίτη και ο Ντέτεκτιβ στο “ΘΕΑΤΡΟ 1967”
- The Royal Hunt of the Sun (Το βασιλικό κυνήγι του ήλιου, 1964)
- Black Comedy (Μαύρη κωμωδία, 1965) – ελλην. μετάφραση Δημήτρη Κωνσταντινίδη στο “ΘΕΑΤΡΟ 1967”
- Equus (1973)
- Amadeus (1979)
Latest posts by dromena (see all)
- Θέατρο του λαού: Ο Καραγκιόζης, η ιστορία του, η σημασία του - 27 Απριλίου, 2024
- Ο Σαίξπηρ στο πολεμικό Λονδίνο - 11 Απριλίου, 2024
- Η “Δωδέκατη νύχτα” του Σαίξπηρ - 2 Απριλίου, 2024
- Αν ο Νίκος Χαραλάμπους σκηνοθετούσε τον τηλεφωνικό κατάλογο - 31 Μαρτίου, 2024
- Ο σκηνοθέτης Νίκος Χαραλάμπους - 31 Μαρτίου, 2024