Σπύρος Α. Ευαγγελάτος (1940 – 2017)

Σπύρος Α. Ευαγγελάτος (1940 – 2017)

Μοιράσου το!

Ο σκηνοθέτης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακαδημαϊκός Σπύρος Α. Ευαγγελάτος (1940-2017) γεννήθηκε στην Αθήνα, με γονείς τον συνθέτη Αντίοχο Ευαγγελάτο και την αρπίστρια Ξένη Μπουρεξάκη. Ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο ανακηρύχθηκε διδάκτωρ για τη διατριβή του Ιστορία του Θεάτρου εν Κεφαλληνία 1600-1900. Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, με υποτροφία του ιδρύματος Woursell, και παρακολούθησε τη θεατρική πράξη στη Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία. Επί ένα χρόνο παρέμεινε στο Λονδίνο για έρευνες, με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου.

Για πρώτη φορά σκηνοθέτησε επαγγελματικά σε ηλικία 21 ετών, για να συνεχίσει μια πληθωρική καλλιτεχνική πορείαμε πάνω από 200 σκηνοθεσίες στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και σε όλα τα γνωστά ελληνικά φεστιβάλ, σε ιδιωτικούς αθηναϊκούς θιάσους και φυσικά στο Αμφι-Θέατρο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Βιέννη, Ζυρίχη, Ζάλτσμπουργκ, Κάσσελ, Λουκέρνη, Πρίνστον-ΗΠΑ, Μαδρίτη κ.α.). Έχει σκηνοθετήσει έργα του ελληνικού και του διεθνούς ρεπερτορίου, από τους αρχαίους Έλληνες κλασικούς έως τους σύγχρονους Ευρωπαίους δραματουργούς, καθώς και δεκάδες ευρωπαϊκές και ελληνικές όπερες. Έχει γράψει πολλά επιστημονικά μελετήματα, κυρίως σε θέματα του Κρητικού και του Επτανησιακού Θεάτρου, και έχει μεταφράσει έργα του Ευριπίδη, του Αριστοφάνη, του Σαίξπηρ, του Γκαίτε, του Σίλλερ, του Μπρεχτ κ.ά.

Το 1962 ίδρυσε τον θίασο «Νεοελληνική Σκηνή», στον οποίο σκηνοθέτησε έργα του παλαιότερου ελληνικού δραματολογίου. Το 1975 ίδρυσε το Αμφι-Θέατρο το οποίο μακροημέρευσε μέχρι το 2011. Από το 1977 έως το 1980 διατέλεσε Γενικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και από το 1984 ώς το 1987, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το 1989 εκλέχτηκε Καθηγητής διαδοχικά στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας (1989) και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (1991) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1992 έως το 1996 διατέλεσε Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Ι.Τ.Ι.) και από το 1997 έως το 2007 υπηρέτησε τρεις φορές ως Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1999 μέχρι το 2006 ήταν Πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το 1974 του απονεμήθηκε το βραβείο «Καρλ Σκράουπ» του Λαϊκού Θεάτρου της Βιέννης για την καλύτερη σκηνοθεσία της χρονιάς. Το 1988 τού απονεμήθηκε το βραβείο αρχαίου δράματος του Δήμου Αθηναίων «Κάρολος Κουν», για τη διδασκαλία της Ορέστειας. Το 1995 ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας τού απένειμε το παράσημο «Cavaliere Ufficiale» για την προβολή του ιταλικού πολιτισμού στην Ελλάδα. Το 1996 τού απονεμήθηκε το βραβείο σκηνοθεσίας της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων για τη Θεοφανώ και το 1997 το βραβείο «Φώτος Πολίτης» του Θεατρικού Μουσείου για τις παραστάσεις των έργων Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα και Ίων. Το 1999 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τού απένειμε το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικος. Το 2001 το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξέδωσε προς τιμήν του τον συλλογικό τόμο Δάφνη και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Αργυρό Μετάλλιό της. Το 2004 ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας του απένειμε το ανώτερο παράσημο «Ordine della Stella Solidarietà Italiana-Cavaliere (IIIClasse)» για την προσφορά του στη σύσφιγξη των ελληνο-ιταλικών πολιτιστικών σχέσεων. Το 2016 το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών διοργάνωσε επιστημονικό συνέδριο αφιερωμένο στο έργο του και την ίδια χρονιά τού απονεμήθηκε το Βραβείο Κριτικών Θεάτρου και Χορού 2016 σε θεατρολογικό σύγγραμμα της τελευταίας πενταετίας, για την κριτική έκδοση του Αμύντα. Το 2005 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2011 εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2012 και Πρόεδρός της για το 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σπύρος Eυαγγελάτος, καθηγητής και σκηνοθέτης


Μοιράσου το!
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΑΡΘΟΓΡΑΦΩΝ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Exit mobile version