Δημήτρη Λάμπου, “Ο Τσε στα Εξάρχεια” | εκδόσεις Ontime Books

Δημήτρη Λάμπου, “Ο Τσε στα Εξάρχεια” | εκδόσεις Ontime Books

Μοιράσου το!

Ο Τσε στα Εξάρχεια”, του Δημήτρη Λάμπου

Θεατρικός μονόλογος

Κυκλοφόρησε στα αγγλικά, από τις εκδόσεις Ontime Books

https://ontimebooks.net/product/cheatexarchia

Ο Δημήτρης Λάμπος, τόλμησε να κάνει το μεγάλο άλμα από την μικρή κολυμπήθρα στον μεγάλο ωκεανό των Γραμμάτων και των Τεχνών, με τον θεατρικό του μονόλογο Ο Τσε στα Εξάρχεια, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, σε μετάφραση Δημήτρη Θανασούλα, στα αγγλικά στο Λονδίνο, από τις Εκδόσεις ONTIME BOOKS, που με επιτυχία παρουσιάζουν Έλληνες συγγραφείς στο αγγλόφωνο κοινό.

Κατανοώντας τον Che

Η ιδέα να γράψω για τον Ernesto Rafael Guevara de la Serna, ή τον Ernesto Guevara, τον θρυλικό Che, στροβίλιζε εδώ και κάμποσα χρόνια στο κεφάλι μου, αλλά για πολύ μεγάλο διάστημα δεν έβρισκε την κατάλληλη μορφή της, μέχρι που έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο του Howard Zinn με τον τίτλο ‘Ο Μαρξ στο Σόχο’, το οποίο τόσο θαυμάσια απέδωσε στην ελληνική θεατρική σκηνή ο Άγγελος Αντωνόπουλος. Έτσι η ιδέα βρήκε τη μορφή της και μπήκε στη σειρά ως συνέχιση των θεατρικών μονολόγων ιστορικών προσώπων που σημάδεψαν την πορεία της ανθρωπότητας.

Όπως είναι φυσικό, κανενός ανθρώπου η ζωή και το έργο δεν χωράνε σ’ ένα βιβλίο αυτού του σκοπού και πολύ περισσότερο δεν θα μπορούσε να χωρέσει σε κανένα βιβλίο η πολυτάραχη ζωή, το πολύπτυχο έργο και το επαναστατικό όραμα του Che για έναν καλύτερο κόσμο, για έναν κόσμο της κοινωνικής ισότητας, της κοινωνικής αυτοδιεύθυνσης, της αξιοπρέπειας και του Ανθρωπισμού.

Γι’ αυτό επέλεξα μερικές, τις κατά τη γνώμη μου σημαντικότερες, στιγμές από τη ζωή του και αφού τις βασανίζω από το 2011, τις παρουσιάζω εδώ, σήμερα στις αρχές του 2021, ως εικόνες μιας ζωής που κάνει άλματα, τομές και καταδύσεις τόσο στην προσωπική του ιστορία, όσο και στην ιστορία της Κούβας και της ανθρωπότητας ολόκληρης.

Το δύσκολο με τον Τσε, για όποιον θα ήθελε να γράψει γι’ αυτόν, είναι να βρεις την οπτική γωνιά από την οποία θα τον μελετήσεις, γιατί ο Τσε δεν στέκεται απέναντί μας ως ένας ογκόλιθος, αλλά βρίσκεται μέσα μας ως ένας Πήγασος που τρέχει ασταμάτητα προς το μέλλον, πράγμα που αν δεν το συνειδητοποιήσεις περιγράφεις έναν ογκόλιθο, ή ταυτίζεσαι με τον Πήγασό σου. Για να το αποφύγεις αυτό έχεις μόνο μια επιλογή, να διαβάσεις όσα περισσότερα μπορείς για τον Τσε, αλλά τελικά να καταλάβεις τον Τσε μέσα από τα δικά του βιβλία, κείμενα, λόγια και εικόνες και να προσπαθήσεις να τον αποδώσεις ως ζώντα, παρόντα, σκεπτόμενο και δρώντα, όλο αυτό το διάστημα που είναι δολοφονημένος για να μην κάνεις ιστορία, νεκρολογία, δαιμονοποίηση ή αγιοποίηση, αλλά μια ζωντανή κουβέντα μαζί του, αφήνοντας τον να μιλάει κυρίως αυτός, επειδή ακριβώς αυτό θα θέλαμε να μάθουμε, δηλαδή, ποια θα ήταν σήμερα η δική του γνώμη για το τότε, για τη σημερινή κατάσταση και φυσικά για το μέλλον.

Σύντομο βιογραφικό

του Δημήτρη Λάμπου

dnlampos@hotmail.com, www.dimitrislampos.gr,

Ο Δημήτρης Λάμπος γεννήθηκε στο Βερολίνο και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, στο Χαϊδάρι και στην Αθήνα. Από πολύ νεαρή ηλικία άρχισε να γράφει στίχους και πεζά και ακολούθησε και η ενασχόλησή του με τη μουσική.

Σπούδασε Οικονομικά (Β.Α.) και Διεθνή Οικονομικά (MSc) στο Πανεπιστήμιο Essex στην Αγγλία.

Γυρνώντας στην Ελλάδα εργάστηκε, αρχικά ως δημοσιογράφος και στη συνέχεια ως οικονομολόγος, στην οικονομική έρευνα και στον τραπεζικό τομέα. Άρθρα του γύρω από την Ανάπτυξη της οικονομίας και την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τη φτώχια και την ανισότητα σε μεταβατικές οικονομίες, έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά όπως ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ, MONTHLY REVIEW ONLINE κ.α.

Με μια πληθώρα μουσικών επιρροών που έχουν ως κέντρο τους τη folk rock και με πολλές μουσικές εκπλήξεις, τα τραγούδια των δίσκων του Δημήτρη Λάμπου τονίζουν τον κοινωνικό ρόλο του τραγουδιού εκφέροντας λόγο και άποψη. Με τα λόγια του ίδιου: «Τα τραγούδια δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Μπορούν όμως να μας θυμίζουν ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει».

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ του ιδίου

 1. «Δήθεν», Ποίημα, στην ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ‘ΠΑΡΟΥΣΙΑ’, τεύχος 1/ Ιούλιος 1997.

 2. Του μακρινού παρελθόντος αλήθεια, στο: ΝΟΥΜΑΣ, τεύχος 53/Οκτώβρης 1997.

 3. Εκδότης και αρχισυντάκτης του Περιοδικού Εναλλακτικού Λόγου, «Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ», 1998-2000, έξι τεύχη.

 4. The relationship between monetary experience and monetary theory in the works of David Ricardo, Work paper, University of Essex, Department of Economics, May 2000.

 5. Trade and Development, Work paper, University of Essex, Department of Economics, 2001.

 6. The effect of privatization on poverty and inequality in transition economies. The cases of Russia and East Germany, Dissertation, University of Essex, Department of Economics, September 2001.

 7. Το Αλβανάκι, Διήγημα, στο: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ, τεύχος 38/2001.

 8. Οι ιδιωτικοποιήσεις σήμερα: Μια σύντομη προσέγγιση της ρωσικής και της ανατολικογερμανικής εμπειρίας, στα: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, τεύχος 112, 6-7/2001.

 9. Cool Alexis VS Fanzines, στο: http://www.geocities.com/fanzinesnet/main,htm, 28.02.2003.

 10. Οικονομική ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος, στο: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ, τεύχος 43/2004, καθώς επίσης και στο: ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, Φύλλο 5897/17.03.2004.

 11. Γυναίκες και πολιτική, στο: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ, τεύχος 44/5-6/2004.

 12. Παρουσίαση τραγουδιών, στο Ash in Art, 23.04.2005.

 13. Λέξεις, Ποίημα, στην Εφημερίδα Η ΜΑΚΡΥΝΕΙΑ, Φύλλο 152, 9-10/2006.

 14. Γαλαξίδι, Ποίημα, στην ‘ΠΑΡΟΥΣΙΑ’, τεύχος 38/10-12/2006.

 15. Φως, Ποίημα, στην: ‘ΠΑΡΟΥΣΙΑ, τεύχος44/4-6/2008.

 16. Η ιστορία ενός ‘Μισάνθρωπου’, Βιβλίο, Ποίηση, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, Αθήνα 2008,

 17. Τα πάθη του ποιητή, Ποίημα, στην ‘ΠΑΡΟΥΣΙΑ’, τεύχος 47/1-3/2009

 18. Ουλές, Ποίημα, στην ‘ΠΑΡΟΥΣΙΑ’, τεύχος 48/4-6/2009.

 19. Λεωφορείο ο θάνατος, Διήγημα, στην ‘ΠΑΡΟΥΣΙΑ’, τεύχος 49, 7-9/2009.

 20. Μη σε φοβίσει η αγέλη, CD, by LYRA, Αθήνα 2010.

 21. A new better World is born, Speech delivered at the meeting organized by the Journal Social History Online and the Rosa Luxemburg Foundation on 6/12/2011, in Hamburg, Germany.

 22. Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Γερμανού φιλοσόφου και ιστορικού Karl–Heinz Roth, Η Ελλάδα και η κρίση. Τι έγινε και τι μπορεί να γίνει, Εκδόσεις ΝΗΣΙΔΕΣ, Θεσσαλονίκη 2012.

 23. Ένας καινούργιος καλύτερος κόσμος γεννιέται, στο περιοδικό ΠΟΛΙΤΕΣ, τεύχος 35/ Φεβρουάριος 2012.

 24. Lampoons, songs and laments for the 21st century, CD/METRONOMOS, Athens 2012

 25. Ακίνητη Πόλη, Συλλογή Διηγημάτων, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΥΚΚΙΔΑ, Αθήνα 2015.

 26. Η φτώχεια είναι η χειρότερη μορφή βίας, ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ, τεύχος 52, Αθήνα 2015.

 27. Ο Αλή Μπαμπά και οι 40 στόχοι της Χιλιετίας, (Ή γιατί παραμένουμε φτωχοί ανάμεσα στα πλούτη), ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ, τεύχος 52, Αθήνα 2015.

 28. Συμμετοχή στην Ποιητική Ακαδημία. Σύγχρονη Ανθολογία της Νέας Ελληνικής Ποίησης, Εκδόσεις ΝΕΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ, Αθήνα 2016.

 29. Κατά Κρόνου, Ποιήματα, Εκδόσεις ΚΟΥΚΚΙΔΑ, Αθήνα 2017.

 30. ΕΞΕΓΕΡΣΗ, CD/Protasis, Αθήνα Οκτώβρης 2020, https://www.koutipandoras.gr/article/i-exegersi-toy-dimitri-lampoy-einai-o-pio-politikopoiimenos-ellinikos-diskos-ton-teleytaion,

 31. Che at Exarcheia, Theatrical Monolog in six acts, ONTIMRBOOKS, London 2021.

 32. Έχει κάνει πολλές ζωντανές παρουσιάσεις των τραγουδιών του με τη φιλική συμμετοχή πολλών γνωστών τραγουδοποιών, μουσικών και τραγουδιστών, καθώς επίσης και παρουσιάσεις των βιβλίων του.

 33. Έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Από τον Νοέμβρη 2010 μέχρι σήμερα επιμελείται και παρουσιάζει σε διάφορα ιντερνετικά ραδιόφωνα την εβδομαδιαία μουσική εκπομπή ‘BRAINESSANCE’. Τα τελευταία έξι χρόνια συνεργάζεται με το: Μεταδεύτερο, αυτοδιαχειριζόμενο ραδιόφωνο πολιτιστικής και πολιτικής παρέμβασης, www.metadeftero.gr, (Ακούστε τη ραδιοφωνική εκπομπή Brainessance με τον Δημήτρη Λάμπο στο Μεταδεύτερο κάθε Κυριακή 19.00-20.00. Rock, blues, funk, soul και πολλή folk μουσική, πολιτική επικαιρότητα, συνεντεύξεις, σε ένα ρεαλιστικό κολάζ που επιτίθεται ξεδιάντροπα στον σουρεαλισμό που μας επιβάλλουν, επισκεφθείτε και ακούστε παλιότερες εκπομπές αρχείου εδώ, www.dimitrislampos.gr).

Περισσότερες πληροφορίες: www.dimitrislampos.gr


Μοιράσου το!
ΒΙΒΛΙΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Exit mobile version