Seán O’Casey (1880 – 1964)

Seán O’Casey (1880 – 1964)

Μοιράσου το!

Ο Σον Ο’Κέισι (Seán O’Casey, 30 Μαρτίου 1880 – 18 Σεπτεμβρίου 1964) ήταν Ιρλανδός δραματουργός. Ως πιστός σοσιαλιστής, ήταν ο πρώτος σπουδαίος Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας που έγραψε για τα λαϊκά στρώματα του Δουβλίνου. Ο Σον Ο’Κέισι γεννήθηκε ως Τζον Κέισι. Προερχόταν από φτωχή οικογένεια και σε ηλικία 14 ετών εγκατέλειψε το σχολείο. Η μόρφωσή του ήταν αποτέλεσμα προσωπικής προσπάθειας, που πυροδοτήθηκε από την έντονη δίψα του για μάθηση. Την περίοδο της εφηβείας του άσκησε διάφορα χειρωνακτικά επαγγέλματα.

Καθώς μεγάλωνε το ενδιαφέρον του για το Ιρλανδικό εθνικιστικό ζήτημα, ο Σον Ο’Κέισι έμαθε την ιρλανδική γλώσσα. Την ίδια περίοδο, άλλαξε το μικρό του όνομα από την αγγλική εκδοχή (John Casey) στην ιρλανδική (Seán Ó Cathasaigh).

Το Μάρτιο του 1914 έγινε γενικός γραμματέας του Στρατού των Ιρλανδών Πολιτών (παραστρατιωτικό εθνικιστικό σώμα), του οποίου συνέταξε και το καταστατικό, αλλά στις 24 Ιουλίου του ίδιου έτους αποχώρησε μετά την απόρριψη της πρότασής του να αρνηθεί τη διπλή ιδιότητα του μέλους του Στρατού των Ιρλανδών Πολιτών και των Ιρλανδών Εθελοντών. Συμμετείχε ενεργά στην εθνική ιρλανδική αναγέννηση και στον εμφύλιο πόλεμο του 1922.

Παράλληλα, δημοσίευε σε εφημερίδες μαχητικά πολιτικά άρθρα μέσα από τα οποία υποστήριζε τις σοσιαλιστικές του ιδέες. 
Σταδιακά, ωστόσο, απομακρύνθηκε από τη μαχόμενη πολιτική και επιδόθηκε στη συγγραφή θεατρικών έργων που καθρέφτιζαν τις πολιτικές και κοινωνικές του πεποιθήσεις. Τα θεατρικά έργα του της περιόδου 1923-1926 είναι εμπνευσμένα από επεισόδια της σύγχρονής του ιρλανδικής ιστορίας και αναφέρονται, συχνά με μεγάλη ελευθεροστομία και με στοιχεία της δουβλινέζικης αργκό, σε δραματικά γεγονότα όπου διακρίνεται η αντίθεση ανάμεσα στα φαύλα πρόσωπα αντρών και στις θαρραλέες γυναίκες ηρωίδες του, καθώς και η κριτική του απέναντι στον εθνικό διχασμό με αφορμή τον αγώνα για την ανεξαρτησία. Ανάμεσα στα γνωστότερα έργα του περιλαμβάνονται: Η σκιά ενός αντάρτη (The Shadow of a Gunman, 1923), Η Ήρα και το παγόνι (Juno and the Paycock, 1924), Το αλέτρι και τα αστέρια (The Plough and the Stars, 1926).

Όταν ο Σον Ο’Κέισι βρέθηκε στο Λονδίνο για να παραλάβει ένα βραβείο και να εποπτεύσει την παραγωγή του έργου Η Ήρα και το παγόνι, ερωτεύτηκε την Αϊλίν Κάρεϊ. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1927 και παρέμεινε στο Λονδίνο μέχρι το 1938, οπότε και μετακόμισε στο Τότνις.

Στην Αγγλία, ο Σον Ο’Κέισι αφοσιώθηκε στη συγγραφή νέων θεατρικών έργων. Τα δραματικά έργα που ακολούθησαν έχουν κοινωνικά θέματα με αντιφασιστικό και αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο, όπως Το άστρο γίνεται κόκκινο (The Star Turns Red, 1940) και τα Κόκκινα τριαντάφυλλα για μένα (Red Roses for Me, 1943), ή αποτελούν μια πικρή σάτιρα των συνθηκών της Ιρλανδίας στην εποχή του, όπως Η πυρά του επισκόπου (The Bishop’s Bonfire, 1955). Έγραψε και την αυτοβιογραφία του, η οποία κυκλοφόρησε σε αρχικά σε δύο τόμους με τίτλο Καθρέφτης στο σπίτι μου (Mirror in My House, 1956) και επανεκδόθηκε σε έξι τόμους με τίτλο Αυτοβιογραφίες (Autobiographies, 1963).

  • Παραπομπές: Απώλειες ανθρώπων της τέχνης, Ιστορικό Λεύκωμα 1964, σελ. 150, Καθημερινή (1997)

Μοιράσου το!
ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Exit mobile version