Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS / Θεατρικό πρόγραμμα – Φεβρουάριος 2022

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS / Θεατρικό πρόγραμμα – Φεβρουάριος 2022

Μοιράσου το!

Επανεκκίνηση του Πολυχώρου VAULT το Φεβρουάριο με τέσσερις παραστάσεις:

1. «Γυναικείες Ιστορίες» του Γιώργη Μασσαβέτα, σκηνοθεσία Δημήτρης Καρατζιάς / Από το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου κάθε Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 18:15

2. «Αυτό είναι το Improv Theater», από την ομάδα του ImproVIBE / Από την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, κάθε Κυριακή στις 21:30

3. «Μπομπονιέρα» (ή Πώς Έλυσα Τα Θέματά Μου) του Βασίλη Τσιγκριστάρη, σκηνοθεσία Μάνος Κανναβός / Από την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15

4. «Πώς Να Νικήσεις Την Μοναξιά»του Νήλ Λαμπιούτ, σκηνοθεσία Χρήστος Λύγκας / Από το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00

____________________

ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (1η Πανελλήνια παρουσίαση)

Το βιβλίο του Γιώργη Μασσαβέτα «Γυναικείες Ιστορίες» που περιλαμβάνει 16 βιογραφικά διηγήματα μεταφέρεται στο θέατρο σε μια ενιαία παράσταση, σε θεατρική διασκευή – σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά.

Ένα ασβεστωμένο πεζούλι μιας φτωχογειτονιάς στην Κοκκινιά είναι το σημείο συνάντησης μιας γυναικοπαρέας. Εκεί, η Αννέτα η Βλάχα, η «Αγία» Ασήμω, η καφετζού η Μαριγώ και η πρώην ελευθέρων ηθών Κατινάρα, για 30 χρόνια, από το 1944 έως το 1974, μοιράζονται τις χαρές και τις λύπες τους. Αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες αλλά και των άλλων γυναικών της γειτονιάς, άλλοτε χαμηλόφωνα και συνομοτικά κι άλλοτε με γέλια και τραγούδια. Πότε με σκληράδα και πότε με τρυφερότητα. Πάντα όμως με πάθος, χιούμορ κι αυτοσαρκασμό.

Την ώρα που ξετυλίγουν το νήμα της ζωής τους, τις αγωνίες, τα βάσανα, τους έρωτες, τις απώλειες, τα οικογενειακά τους δράματα, ταυτόχρονα ξετυλίγεται και η ιστορία της Μεταπολεμικής Ελλάδας. Μέσα από τις εκμυστηρεύσεις τους μαθαίνουμε τον αγώνα τους για επιβίωση, τους καημούς τους, τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή. Όλη την ουσία της ανθρώπινης ζωής, όπως τη βίωσαν οι γυναίκες αυτές. Όπως τη βίωσαν και χιλιάδες άλλες γυναίκες εκείνη την εποχή σε όλη την Ελλάδα. Ίδιες με εκείνες που ακούγαμε από τις γιαγιάδες και τις μανάδες μας όταν ήμασταν παιδιά.

Αστείες και συγκινητικές «Γυναικείες Ιστορίες» που κρυφάκουγε ένας πιτσιρικάς από τις γυναίκες της γειτονιάς του, που συναστρέφονταν καθημερινά σε ένα πεζούλι στην Κοκκινιά και τις οποίες κατέγραψε, χρόνια μετά, σε 16 βιογραφικά διηγήματα.

Διηγήσεις που περιελάμβαναν από τα πονηρά κουτσομπολιά της γειτονιάς έως τις πιο βαθιές εκμυστηρεύσεις για τις τραγωδίες της ζωής τους.

Όλα αυτά με φόντο τα πέτρινα χρόνια της Μεταπολεμικης Ελλάδας. Μιας χώρας με έντονες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, γεμάτη τραύματα και πληγές, που προσπαθούσε να σταθεί όρθια, μετά από τρεις πολέμους. Με τους χιλιάδες νεκρούς της Κατοχής και με έναν Εμφύλιο που δίχασε και ρήμαξε τον λαό της. Από τα Δεκεμβριανά και τις αγριότητες του πολέμου, τις εκτελέσεις, τις εξορίες, τις φυλακές, μέχρι τη χούντα.

Μέσα από τις ιστορίες αυτών των γυναικών και την αιχμηρή πένα του Γιώργη Μασσαβέτα θίγονται και καυτηριάζονται θέματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, η γυναικοκτονία, η σεξουαλική κακοποίηση, η θέση της γυναίκας σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, ο φόβος της κοινωνικής κατακραυγής, τα προξενιά, η πορνεία, η μοιχεία, η υπογεννητικότητα, ο αναλφαβητισμός, η θρησκοληψία, ο κομματικός φανατισμός, οι πολιτικές διαμάχες, οι πληγές του πολέμου, τα εγκλήματα του Εμφυλίου, ο ρατσισμός, η προσφυγιά και πάνω από όλα η μητρότητα.

Οι «Γυναικείες Ιστορίες» είναι ένας ύμνος στη γυναικεία φιλία. Στη Γυναίκα. Στην Ελληνίδα Μάνα. Στη μητρότητα. Στη γυναίκα όπου το τετριμμένο ρητό “του παιδιού μου το παιδί, δυο φορές παιδί μου”, παίρνει σάρκα και οστά στα λόγια και στις πράξεις μια αγράμματης Αρβανίτισσας γριάς, που δεν την άφησε η μητέρα της να πάει σχολείο και να μάθει γράμματα, για να μην μάθει να κάνει ραβασάκια και να πιάσει αγαπητικούς!

Μια παράσταση φόρος τιμής στα παιδικά μας χρόνια. Στις μανάδες και γιαγιάδες μας, που με τόσο μόχθο, κόπο και στερήσεις, αλλά πάνω από όλα αγάπη, μεγάλωσαν τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

* Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :

  • Συγγραφέας: Γιώργης Μασσαβέτας
  • Δραματουργική επεξεργασία – Θεατρική διασκευή – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς
  • Πρωτότυπη μουσική / Τραγούδια έναρξης και τέλους (στίχοι-μουσική): Μάνος Αντωνιάδης
  • Παραδοσιακά τραγούδια ερμηνεία: Μαρία Γράμψα
  • Διδασκαλία τραγουδιών: Μάνος Αντωνιάδης – Μαρία Γράμψα
  • Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Λιντζέρης
  • Βοηθός σκηνογράφου: Ανθή Βελουδογιάννη Παρασκευά
  • Σχεδιασμός Φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας
  • Βοηθοί Φωτιστή: Χριστίνα Φυλακτοπούλου / Θοδωρής Μαργαρίτης
  • Επιμέλεια κίνησης : Έλιο Φοίβος Μπέϊκο
  • Σύμβουλος Δραματουργίας: Λεωνίδας Παπαδόπουλος
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Λάσκαρης
  • Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλεξάνδρα Γαϊδατζή
  • Κινηματογραφιστής – μοντέρ / trailer παράστασηςΣτέφανος Κοσμίδης (ORKI)
  • Αφίσα Παράστασης: Γιάννης Κεντρωτάς
  • Τεχνικος Ήχου & Φώτων – Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
  • Διεύθυνση Παραγωγής: Δήμητρα Γεωργοπούλου
  • Επικοινωνία – Προώθηση παράστασης: Χρύσα Ματσαγκάνη
  • Παραγωγή: Καλλιτεχνικές Επιχειρήσεις Ε. Αντωνιάδης & ΣΙΑ ΟΕ / VAULT Theatre Plus
  • Παίζουν (αλφαβητικά): Μαρία Γράμψα, Δημήτρης Καρατζιάς, Κική Μαυρίδου, Φανή Παλιούρα, Χριστίνα Σαμπανίκου.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80′ (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Αγορά εισιτηρίων μέσω viva.gr : https://www.viva.gr/tickets/theater/gynekeies-istories/

Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Μειωμένο Εισιτήριο: 10 ευρώ (Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ / Άνω των 65 ετών / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας)

Κάθε Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 18:15

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ IMPROV THEATER

H ομάδα του ImproVIBE επιστρέφει για έναν νέο κύκλο παραστάσεων με την παράσταση «Αυτό είναι το Improv Theater» για τις 4 Κυριακές του Φεβρουαρίου. Για 4 μόνο παραστάσεις. 4 εντελώς διαφορετικές, μοναδικές, αυτοσχεδιαστικές παραστάσεις. Στις 6, 13, 20 και 27 Φεβρουαρίου

Η μουσική ξεκινάει. Πρωτότυπη. Μια σύνθεση της στιγμής, που βασίζεται 100% στη ψυχολογία του Δανιήλ εκείνη τη στιγμή.

Ο Παναγιώτης και ο Μενέλαος εμπνέονται από αυτό που ακούν. Τους ξυπνάει ένα δυνατό συναισθημα. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα φτιάχνουν έναν ολόκληρο κόσμο στο μυαλό τους. Και βγαίνουν στη σκηνή για να τον χτίσουν, να τον ζωντανέψουν και να δημιουργήσουν μια αυθόρμητη, συναρπαστική, αυτοσχεδιαστική παράσταση επί τόπου. Εκείνη τη στιγμή.

Κανένας από τους τρεις τους δεν έχει προετοιμάσει απολύτως τίποτα. Ολόκληρη η παράσταση δημιουργείται μπροστά στα μάτια των θεατών. Γεννιέται και πεθαίνει την ίδια βραδιά.

Και λογικά κανένας από τους θεατές δεν θα πιστέψει ότι αυτό είναι αλήθεια. Αλλά αυτό είναι το improv theater.

Το αυτοσχεδιαστικό θέατρο Improv Theater είναι μια ιδιαίτερη μορφή θεάτρου. Δεν υπάρχει κείμενο, δεν υπάρχουν προκαθορισμένοι χαρακτήρες, δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Οι ηθοποιοί με έμπνευση το οτιδήποτε, δημιουργούν στη στιγμή μια ιστορία επί σκηνής, μπροστά στα μάτια των θεατών. Αυτή η μορφή τέχνης είναι ευρέως γνωστή ως improv. Στο improv κάθε παράσταση είναι μοναδική.

Ο Δανιήλ, ο Μενέλαος και ο Παναγιώτης ανήκουν στην ομάδα της ImproVIBE, της πρώτης σχολής Improv Theater στην Ελλάδα, που εδρεύει στην Αθήνα από το 2012. Στα χρόνια λειτουργίας της έχει οργανώσει θεατρικές παραστάσεις που παρουσιάζονται σε γνωστά θέατρα της Αθήνας, ενώ επίσης έχει κάνει περιοδείες για παραστάσεις και εκπαίδευση σε όλη τη χώρα.

Η συνεισφορά της παγκοσμίως είναι επίσης σημαντική και έχει αναγνωριστεί ως ο πόλος του improv για την Ελλάδα. Από το 2015 διοργανώνει με τεράστια επιτυχία ετησίως στην Αθήνα το Mt. Olymprov, το διεθνές φεστιβάλ αυτοσχεδιαστικού θεάτρου της Ελλάδας.

Ένα από τα σημαντικότερα κατορθώματά της είναι ότι παρουσίασε μια καινούργια μορφή θεάτρου και σήμερα πλέον υπάρχει μια ενεργή κοινότητα εκατοντάδων ανθρώπων που ασχολούνται με το improv.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  • Επιμέλεια σκηνικών – κοστουμιών, φωτογραφίες παράστασης, αφίσα: Ομάδα ImproVIBE
  • Σχεδιασμός Φωτισμού: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
  • ΠαραγωγήΟμάδα ImproVIBE
  • Site : www.improvibe.gr
  • Παίζουν: Παναγιώτης Δελαβίνιας, Μενέλαος Πρόκος
  • Μουσική επί σκηνής (πλήκτρα): Δανιήλ Οικονομέας

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80′ (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Αγορά εισιτηρίων μέσω viva.gr : https://www.viva.gr/tickets/theater/afto-eine-to-improv-theater/

Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Φοιτητές / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ): 8 ευρώ

Κάθε Κυριακή στις 21:30

ΜΠΟΜΠΟΝΙΕΡΑ (ή Πώς Έλυσα Τα Θέματά Μου) (2η χρονιά)

Λίγο πριν ανέβει και στην Ισπανία, υπό τον τίτλο «Recordatorios de boda», η κωμωδία του Βασίλη Τσιγκριστάρη«Μπομπονιέρα» (ή Πώς Έλυσα Τα Θέματά Μου) παρουσιάζεται για 2η χρονιά, σε σκηνοθεσία Μάνου Κανναβού.

Μία σύγχρονη ελληνική κωμωδία, μία παράσταση που με οδηγό το χιούμορ πραγματεύεται τα εμπόδια των ανθρώπων να διεκδικήσουν και να διατηρήσουν ερωτικές σχέσεις.

«Για όλα αυτά που δεν έχουν ειπωθεί ποτέ στους οικείους μας και για όλα τα μικρά και μεγάλα μυστικά μας που κάποτε πρέπει να βγουν στην επιφάνεια»

Η Χριστίνα σε μία κρίση πανικού εγκαταλείπει τη δεξίωση του γάμου της για να βρει καταφύγιο σε μία ταράτσα, την ακολουθεί ο καλύτερος της φίλος που προσπαθεί να σώσει την κατάσταση. Εκεί συναντoύν έναν άγνωστο, ο οποίος δεν θέλει για κανέναν λόγο να τους αποκαλύψει γιατί βρίσκεται εκεί. Όταν ανακαλύψουν ότι δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής ο φόβος, η καχυποψία και η απόγνωσή τους θα αρχίσουν να αναδύονται. Μέσα απο συμπτώσεις και αποκαλύψεις έρχονται αντιμέτωποι με κωμικοτραγικές καταστάσεις που θ ́αλλάξουν την πορεία της ζωής τους για πάντα.

Μαζί θα εντοπίσουν και θα αναγνωρίσουν τους φόβους που τους καθιστούν ανίκανους ν’ αγαπήσουν, ν’ αγαπήθουν, να αισθανθούν ελέυθεροι και επιτυχημένοι. Ίσως αυτοί οι τρεις ασυνήθιστα διαφορετικοί άνθρωποι δεν έχουν βρεθεί και τόσο τυχαία σε αυτή την ταράτσα…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  • Συγγραφέας: Βασίλης Τσιγκριστάρης
  • Σκηνοθεσία: Μάνος Κανναβός
  • Σκηνικά – Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
  • Μουσική Επιμέλεια: Μάνος Αντωνιάδης
  • Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
  • Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
  • Παίζουν: Τάσος Δέδες, Αστέρης Κρικώνης, Νατάσα Σφενδυλάκη

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60′ (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Αγορά εισιτηρίων μέσω viva.gr : https://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/

Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Φοιτητές / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ): 10 ευρώ

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15.

ΠΩΣ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ (1η Πανελλήνια παρουσίαση)

Ο Θεατρικός Οργανισμός Πρώτες Ύλες παρουσιάζει για 1η φορά στην Ελλάδα το έργο του Νήλ Λαμπιούτ «Πώς Να Νικήσεις Την Μοναξιά»σκηνοθεσία Χρήστος Λύγκας.

H Τζόντυ και ο Μπράντ βρίσκονται αντιμέτωποι σαν ζευγάρι με την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής τους. Ένας παλιός συμμαθητής από το σχολείο, ο Τέιτ, μοιάζει να είναι ο μόνος που είναι διατεθειμένος να τους βοηθήσει. Οι τρεις τους θα περάσουν τις διαχωριστικές γραμμές του Νόμου και της Ηθικής και θα αναζητήσουν σε αχαρτογράφητα νερά, στην γκρίζα ζώνη του καλού και του κακού, μια απάντηση στη μοναξιά τους.

Στο τολμηρό και βαθειά σαρκαστικό «Πώς Να Νικήσεις Την Μοναξιά» ο Νήλ Λαμπιούτ μας φέρνει αντιμέτωπους με σκληρά ηθικά διλήμματα και αμείλικτα ερωτήματα για το νόημα της ύπαρξης και τα όρια της αγάπης. Το τέλειο ζευγάρι του παραμυθένιου “και ζήσαμε εμείς καλά” βρίσκεται στις αντίπερα όχθες ενός χάσματος που δεν μπορεί να γεφυρωθεί. Είναι στιγμές που η ζωή μοιάζει να σου γλιστρά μέσα από τα χέρια και αναρωτιέσαι πότε είναι η σωστή στιγμή που πρέπει να τελειώσει.

Το «Πώς Να Νικήσεις Την Μοναξιά» μας φέρνει περισσότερο αντιμέτωπους με δύσκολα ερωτήματα παρά με απαντήσεις. Πόσο ολοκληρωτικά ανήκουμε στον εαυτό μας και σε ποιό βαθμό θυσιάζουμε το είναι μας για την ευτυχία του άλλου. Όσο συμπονετικοί κι αν πιστεύουμε ότι είμαστε, είναι στην πραγματικότητα ποτέ δυνατό να νιώσουμε αληθινά τον ψυχικό ή σωματικό πόνο του άλλου;

Ο Νήλ Λαμπιούτ θίγει το ευαίσθητο ζήτημα της εθελούσιας υποβοηθούμενης ευθανασίας, εκεί που η παράταση της ζωής είναι μια οδυνηρή μακρόσυρτη πορεία προς ένα προδιαγεγραμμένο θάνατο, και την ίδια στιγμή κοιτάζει τη βαθύτερη υπαρξιακή διάσταση της απώλειας, του πένθους και της μοναξιάς.

Ο Νήλ Λαμπιούτ ανήκει στην αιρετική θεατρική πρωτοπορία του αμερικανικού θεάτρου. Το κέντρο της προβληματικής του στα έργα του είναι η αμερικανική ψυχή, και επιδιώκει να κάνει μια ανατομία της νοσηρότητας, της υποκρισίας και του τραύματος του σύγχρονου αμερικανού – αλλά και γενικότερα του σύγχρονου ανθρώπου.

* Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  • Συγγραφέας: Νήλ Λαμπιούτ
  • Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου – Παγκουρέλη
  • Σκηνοθεσία: Χρήστος Λύγκας
  • Δραματουργική Επιμέλεια: Τόρστεν Ίσραελ
  • Εικαστικό Περιβάλλον: Γιάννης Μετζικώφ – Πρώτες Ύλες
  • Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης
  • Μουσική Επιμέλεια: Νίκος Τριβουλίδης
  • Σχεδιασμός φωτισμού: Πρώτες Ύλες
  • Φωτογραφίες: Νάσια Στουραΐτη
  • Γραφιστικά: Γιώργος Κτενίδης
  • Επικοινωνία/ Δημόσιες Σχέσεις: Χρύσα Ματσαγκάνη
  • Παραγωγή: Θεατρικός Οργανισμός «Πρώτες Ύλες»
  • Παίζουν: Μαρία Μπρανίδου, Χρήστος Λύγκας, Γεράσιμος Μαύρος

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100′ (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Προπώληση εισιτηρίων

TICKETSERVICES

  • Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
  • Τηλεφωνικά: 210 7234567
  • Onlinehttps://www.ticketservices.gr/event/pos-na-nikiseis-tin-monaksia-vault/
  • Γενική είσοδος: 13 ευρώ
  • Φοιτητές / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ): 10 ευρώ
  • Ατέλειες: 8 ευρώ

Από το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, κάθε Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 18:00

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS

*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

*Κατά την είσοδό τους στο θέατρο οι θεατές οφείλουν να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). Στη παράσταση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον Covid-19.

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS


Μοιράσου το!
ΔΡΩΜΕΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Exit mobile version