Μιχαήλ Αρνιωτάκης (1841 – 1910)

Μιχαήλ Αρνιωτάκης (1841 – 1910)

Μοιράσου το!

Ο Μιχαήλ Αρνιωτάκης (1841 – 26 Απριλίου 1910) ήταν ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1841 στην Αθήνα. Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και εργάστηκε ως υπογραμματέας στο Ειρηνοδικείο Αθηνών μέχρι το 1865, ενώ παράλληλα εμφανιζόταν και σε ερασιτεχνικούς θεατρικούς θιάσους.

Μετά από παρακίνηση του Παντελή Σούτσα, εγκατέλειψε την θέση του στο δικαστικό σώμα, για να εργαστεί ως τακτικός ηθοποιός στον θίασο του Σούτσα. Η πρώτη του εμφάνιση στο θεάτρο έγινε στις 12 Μαρτίου 1866, όταν υποδύθηκε τον Αίπυτο στο έργο Μερόπη του Δημητρίου Βερναρδάκη. Στη συνέχεια περιόδευσε σε πόλεις της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ρουμανίας και της Ρωσίας είτε με τους δικούς του θίασους είτε με τους θίασους των Σούτσα, Ταβουλάρη και Αλεξιάδη.

Οι σημαντικότερες ερμηνείες του ήταν αυτές του Ιάγου στον Οθέλο του Σαίξπηρ, και του Ταρτούφου του Μολιέρου. Αποχώρησε από το θέατρο το 1907 λόγω ημιπληγίας, την περίοδο όπου υποδυόταν τον Αλή πασά στο έργο Κυρά Βασιλική του Γεράσιμου Βώκου. Δίδαξε στην δραματική σχολή του Εθνικού Δραματικού Συλλόγου, ενώ συνέγραψε και δύο θεατρικά έργα: Κοινωνικαί πληγαί (1887) και Προνομιούχοι (1902). Επίσης έγραψε θεατρικές μελέτες.

Πέθανε στις 26 Απριλίου 1910 στην Αθήνα.


Μοιράσου το!
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Exit mobile version