4ο Διεθνές Φεστιβάλ θεάτρου της Μήλου: Ένα είδος συμμετοχικού θεάτρου σε κυκλαδίτικο περιβάλλον
Η Μήλος είναι γνωστή για τη σημαντική πολιτιστική της κληρονομιά παγκοσμίως. Σήμερα προστίθεται κάτι ακόμη στην πολιτιστική της διαδρομή, η 4η έκδοση διεθνούς φεστιβάλ θεάτρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 21 Μαΐου έως τις 12 Ιουνίου 2022 στο μαγευτικό σκηνικό του Αρχαίου Θεάτρου της Μήλου, αλλά και σε άλλες περιοχές του νησιού.
Ένα Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου πιστό στο ραντεβού του κάθε χρόνο, παρουσιάζει πρωτότυπες παραστάσεις που αναπτύσσονται στην τοπική κοινωνία αυτού του όμορφου νησιού των Κυκλάδων, στο μαγευτικό σκηνικό του Αρχαίου Θεάτρου της Μήλου αλλά και σε άλλες περιοχές του νησιού. Λάτρεις της σύγχρονης δημιουργίας, του συμμετοχικού θεάτρου και των απαράμιλλων τοπίων.
Συνάντηση με την Ιστορία και τη νεανική θεατρική δημιουργία
Μακριά από τις μητροπόλεις, διαμορφώνεται ένα κέντρο φιλοξενίας (residency) για τη νεανική δημιουργία και ένα Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου στη Μήλο με στόχο τη στήριξη και την ανάδειξη του έργου νέων Ελλήνων και ευρωπαίων σκηνοθετών. Αυτό το πολιτιστικό γεγονός προσφέρει σε ανερχόμενους σκηνοθέτες την ευκαιρία να βιώσουν τον τόπο της Μήλου για μεγάλο χρονικό διάστημα και να διερευνήσουν καλλιτεχνικές πρακτικές σε συνεργασία με τους ερασιτέχνες-ηθοποιούς του νησιού.
Το φεστιβάλ προσκαλεί τους δημιουργούς να ανακαλύψουν νέες μεθόδους και εκφραστικά μέσα κατά τη διάρκεια της εργαστηριακής διαδικασίας δίνοντας τους την ευκαιρία να αποδώσουν θεματικές και γεγονότα μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τον πειραματισμό. Τα λάθη επί του αποτελέσματος δεν έχουν τόσο σημασία όσο τα νέα σημεία προσέγγισης που αναδύονται κατά τη διαδικασία. Το ενδιαφέρον στρέφεται περισσότερο στη θέαση της θεατρικής πρακτικής ως πρόσχημα για συνάντηση και συνδιαλλαγή παρά ως μια προκαθορισμένη επιτέλεση.
Ένα είδος συμμετοχικού θεάτρου σε κυκλαδίτικο περιβάλλον
Κάθε χρόνο, οι παραστάσεις δημιουργούνται μαζί με την τοπική κοινωνία του νησιού, καθώς το φεστιβάλ υποστηρίζει το συμμετοχικό θέατρο για τους πολίτες. Η έννοια της συμμετοχικότητας, η παρουσία των κατοίκων της Μήλου και η επιτόπια δημιουργία των καλλιτεχνών είναι μερικοί από τους πιο βασικούς άξονες της διαμόρφωσης αυτής της διοργάνωσης.
Η φιλοσοφία αυτής της προσέγγισης μας επιτρέπει να ανασύρουμε στο θέατρο το στοιχείο της έκπληξης, του απροσδόκητου, να διεγείρουμε την περιέργεια ενός περαστικού, να αναβιώσουμε όλοι και όλες έναν τόπο σαν να είναι ένα μεγάλο σκηνικού θεάτρου. Βασική μας πρόθεση το φεστιβάλ να ακολουθήσει την καθημερινότητά μας και να αφουγκραστεί την κοινωνία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό το τόπου της Μήλου.
Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνο, τα έσοδα από τα εισιτήρια του φεστιβάλ προσφέρονται σε κοινωφελή και φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις του νησιού. Φέτος, μέρος των εσόδων προορίζεται για την υποστήριξη του Κέντρου Υγείας της Μήλου.
Φροντίδα και Αποκατάσταση στο επίκεντρο του φετινού φεστιβάλ
Λαμβάνοντας υπόψη την υγειονομική κρίση, τα ερωτήματα που αναδύθηκαν και τη συνεχή ανησυχία της υγειονομικής κατάστασης στην καθημερινότητά μας· ίσως ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε γύρω από αυτά τα ζητήματα, με ειλικρίνεια και φροντίδα. Σε αυτή την εκδοχή, η πρόκληση για εμάς είναι να αμφισβητήσουμε την κλασική δομή του θεάτρου στον ίδιο τον τόπο που γεννήθηκε, έχοντας ως αναφορά την έννοια της αποκατάστασης και της φροντίδας στην τέχνη εφευρίσκοντας νέες μεθόδους, συνθήκες δημιουργίας και νέες σχέσεις με το κοινό.
Ή ακόμη, δίνοντας χώρο στους/στις δημιουργούς να ανακαλύψουν δικούς τους τρόπους αναπαράστασης, αλλά και τόπους παρουσίασης σε διάφορα μέρη του νησιού. Βασικό μας μέλημα όλοι και όλες να ανταποκριθούν με κέφι σε αυτήν την πρόκληση, να μην αναπαράγουν πια το οδυνηρό πλαίσιο της καθημερινότητας, αλλά να διασκεδάσουν, ανακαλύπτοντας εναλλακτικές «θεραπείες» σε έναν τόπο δυνατοτήτων και πιθανοτήτων. Σαν να προσκαλούμε κάθε δημιουργό να λάβει μέρος στην εφεύρεση αυτού του γιατρικού. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν πως το θέατρο είναι το γιατρικό, μια συλλογική δράση για θεραπεία του άστυ. Πώς φροντίζεις όμως ένα γιατρικό, όταν το ίδιο είναι ο ασθενής;
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης θα το βρείτε εδώ.
Latest posts by dromena (see all)
- Κυκλοφορεί σε μετάφραση του Καθηγητή Βάιου Λιαπή το βιβλίο «Το Αρχαίο Θέατρο μέσα από τις Πηγές» - 14 Νοεμβρίου, 2024
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Η Αυλή των Θαυμάτων (3) - 11 Νοεμβρίου, 2024
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Η Αυλή των Θαυμάτων (2) - 10 Νοεμβρίου, 2024
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Η Αυλή των Θαυμάτων (1) - 10 Νοεμβρίου, 2024
- Θέατρο του λαού: Ο Καραγκιόζης, η ιστορία του, η σημασία του - 27 Απριλίου, 2024