Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, ταξιδεύει στην Κύπρο
Την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου παρουσιάζει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του
Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, ταξιδεύει στην Κύπρο την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, για μία μοναδική παράσταση στο Σατιρικό Θέατρο στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Για το συγκεκριμένο έργο, ο σκηνοθέτης κέρδισε φέτος το Βραβείο Αρχαίου Δράματος 2020/21 των Βραβείων «Κάρολος Κουν» και των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2020/21. Πρόκειται για μια παραγωγή της Ομάδας «Σημείο Μηδέν». Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι καινοτόμο, δημόσιο και ψηφιακό πανεπιστήμιο με εξειδίκευση στην εκπαίδευση εξ αποστάσεως. Προσφέρει ευκαιρίες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, συνθηκών ζωής, επαγγελματικής κατάστασης και τόπου διαμονής, αλλά και συμβάλλει στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι.
Η «Αντιγόνη» ως τραγωδία για τη διεκδίκηση της ζωής φαντάζει ίσως πιο επίκαιρη από ποτέ μετά από μια περίοδο που άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη ζωή και τον θάνατο, αλλά και την αξία των ανθρώπινων σχέσεων. Η παράσταση παίζεται αμέσως μετά από έναν πόλεμο. Η ακατάβλητη επιθυμία της Αντιγόνης να θάψει τον νεκρό αδερφό της παρά τις διαταγές του Κρέοντα, ο οποίος φέρει το τρίπτυχο δύναμης της ανδρικής-κρατικής εξουσίας ως απόλυτη αρχή: πατριαρχία–στρατοκρατία–φαλλοκρατία, δεν τη συνδέει μονάχα με τον κόσμο των νεκρών και της οικογένειάς της. Ξεκινώντας από τη διεκδίκηση της ταφής απέναντι στην κρατική εξουσία, οδηγείται στη διεκδίκηση νέων όρων για την επανεκκίνηση της Ζωής μετά τον πόλεμο. Η Αντιγόνη επιχειρεί να ενώσει Μνήμη και Πόλη, Ύπαρξη και Ιστορία, Εξέγερση και Κοινωνία. Στην παράσταση δε βλέπουμε τον Μύθο στο βάθος του παρελθόντος, αλλά στο Μέλλον. Μπορεί η ζωή να επανεκκινήσει μετά τον πόλεμο; Μπορεί ο άνθρωπος να διεκδικήσει εκ νέου τους όρους της ζωής του; Σύμφωνα με τον σκηνοθέτση Σάββα Στρούμπο, «ο πόλεμος αφορά την οικουμένη και δεν έχει χωρικό όριο. Το ίδιο και η τραγωδία… Πρόκειται για την Τραγωδία της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί κανείς να είναι ήσυχος, αναθέτοντας την ευθύνη πολιτών και πόλης σε κάποιον θεό ή σωτήρα: «Ή θα είμαστε ήσυχοι ή θα είμαστε ελεύθεροι», έγραφε ο Θουκυδίδης».
Για μία μόνο παράσταση στις 18 Σεπτεμβρίου 2022 στις 7:30 μ.μ. στο Σατιρικό Θέατρο «Βλαδίμηρος Καυκαρίδης» (2η Σκηνή). Είσοδος €10.
Συντελεστές
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης | Σκηνοθεσία, διαμόρφωση χώρου, επιμέλεια κοστουμιών: Σάββας Στρούμπος | Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης | Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης | Δραματολόγος: Μαρία Σικιτάνο
Ηθοποιοί
Αντιγόνη: Έβελυν Ασουάντ | Κρέων: Κωνσταντίνος Γώγουλος | Τειρεσίας – κορυφαία Χορού: Έλλη Ιγγλίζ | Ισμήνη – Αγγελιαφόρος: Άννα Μαρκά – Μπονισέλ | Αίμων: Γιάννης Γιαραμαζίδης | Ευρυδίκη – κορυφαία Χορού: Ρόζυ Μονάκη | Φύλακας – Εξάγγελος: Μπάμπης Αλεφάντης, Ντίνος Παπαγεωργίου | Χορός: η Ομάδα «Σημείο Μηδέν»
Πληροφορίες: 00357- 22411733 ή events@ouc.ac.cy
Προπώληση εισιτηρίων: tickethour και σε όλα τα καταστήματα ACS Courier
Latest posts by dromena (see all)
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Τζωρτζ Μπέρναρ Σω. Εικονοκλάστης και ηθικολόγος - 29 Νοεμβρίου, 2024
- Κυκλοφορεί σε μετάφραση του Καθηγητή Βάιου Λιαπή το βιβλίο «Το Αρχαίο Θέατρο μέσα από τις Πηγές» - 14 Νοεμβρίου, 2024
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Η Αυλή των Θαυμάτων (3) - 11 Νοεμβρίου, 2024
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Η Αυλή των Θαυμάτων (2) - 10 Νοεμβρίου, 2024
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Η Αυλή των Θαυμάτων (1) - 10 Νοεμβρίου, 2024