“Εφυγε” η καθηγήτρια Χαρά Μπακονικόλα
Ο καλλιτεχνικός κόσμος θρηνεί το θάνατο της Χαράς Μπακονικόλα. Γεννημένη στο Βόλο το 1948 ήταν πτυχιούχος της κλασικής και της γαλλικής φιλολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών και κρατικός διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου της Σορβόννης. Στο ΤΘΣ είχε διδάξει θεωρία του δράματος, φιλοσοφία της τραγωδίας, αρχαίο δράμα, δραματική ανάλυση έργων της νεότερης και σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας, θεωρία της σκηνοθεσίας, θεωρία της μετάφρασης (στο προπτυχιακό και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα). Είχε διατελέσει πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΙΤΙ), πρόεδρος της γνωμοδοτικής επιτροπής του ΕΚΕΘΕΧ, μέλος της επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς για την επιλογή θεατρικών έργων κατάλληλων για παιδιά και εφήβους, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου.
H Kοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθιά οδύνη πληροφορήθηκε την απώλεια της Ομότιμης Καθηγήτριας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Χαράς Μπακονικόλα. Η Χαρά Μπακονικόλα γεννήθηκε στο Βόλο το 1948. Ήταν πτυχιούχος ελληνικής φιλολογίας (1971), γαλλικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1974) και κάτοχος του κρατικού διδακτορικού διπλώματος (Doctorat d’ État des Lettres et Sciences Humaines) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Université de Sorbonne, Paris IV), (1985). Το διάστημα 1975-1991 διετέλεσε Βοηθός και στη συνέχεια Λέκτωρ και Επίκουρος Καθηγήτρια στον Τομέα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1992 έως το 2010 καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε φιλοσοφία του θεάτρου, θεωρία του δράματος, αισθητική του θεάτρου, αρχαία δραματουργία και δραματουργική ανάλυση. Υπήρξε η κύρια εισηγήτρια της υπαρξιστικής και φαινομενολογικής σκέψης στην Ελλάδα ως προς τη μελέτη του θεάτρου, είχε πρωτοστατήσει στην προσπάθεια εισαγωγής των θεατρικών μαθημάτων στην τυπική εκπαίδευση και ασχολήθηκε συστηματικά τόσο με το ελληνικό (αρχαίο και νεώτερο), όσο και με το παγκόσμιο θέατρο. Υπήρξε πολυγραφότατη, με εκδόσεις πολλών βιβλίων, επιστημονικών μελετημάτων και μεταφράσεις δοκιμίων και θεατρικών έργων. Το κενό που αφήνει πίσω της είναι δυσαναπλήρωτο. Υπήρξε εξαιρετική συνάδελφος και υποδειγματική δασκάλα, με σπάνιο ήθος και μεγάλη προσφορά στην έρευνα, τη διδασκαλία και την ανάπτυξη τόσο της φιλοσοφίας, όσο και της επιστήμης και της τέχνης του θεάτρου. H Kοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά της, στους συναδέλφους του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και ιδίως στη θυγατέρα της, τη συνάδελφο Ξένια Γεωργοπούλου. Ας είναι αιωνία η μνήμη της.
Ψήφισμα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών
Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθιά οδύνη πληροφορήθηκε την απώλεια της αγαπητής συναδέλφου ΧΑΡΑΣ ΜΠΑΚΟΝΙΚΟΛΑ, Ομότιμης Καθηγήτριας Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής. Η Χαρά Μπακονικόλα γεννήθηκε στο Βόλο το 1948. Ήταν πτυχιούχος ελληνικής φιλολογίας (1971), γαλλικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1974) και κάτοχος του κρατικού διδακτορικού διπλώματος (Doctorat d’ État des Lettres et Sciences Humaines) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Université de Sorbonne, Paris IV), (1985). Το διάστημα 1975-1991 διετέλεσε Βοηθός και στη συνέχεια Λέκτωρ και Επίκουρος Καθηγήτρια στον Τομέα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1992 έως το 2010 καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είχε διατελέσει πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΙΤΙ), πρόεδρος της γνωμοδοτικής επιτροπής του ΕΚΕΘΕΧ, μέλος της επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς για την επιλογή θεατρικών έργων κατάλληλων για παιδιά και εφήβους, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου. Δίδαξε φιλοσοφία του θεάτρου, θεωρία του δράματος, αισθητική του θεάτρου, αρχαία δραματουργία και δραματουργική ανάλυση. Υπήρξε η κύρια εισηγήτρια της υπαρξιστικής και φαινομενολογικής σκέψης στην Ελλάδα ως προς τη μελέτη του θεάτρου, είχε πρωτοστατήσει στην προσπάθεια εισαγωγής των θεατρικών μαθημάτων στην τυπική εκπαίδευση και ασχολήθηκε συστηματικά τόσο με το ελληνικό (αρχαίο και νεώτερο), όσο και με το παγκόσμιο θέατρο. Υπήρξε πολυγραφότατη, με εκδόσεις πολλών βιβλίων, επιστημονικών μελετημάτων και μεταφράσεις δοκιμίων και θεατρικών έργων. Η Χαρά Μπακονικόλα ήταν ένας γλυκός, δοτικός, φωτεινός άνθρωπος, μια εξαιρετική συνάδελφος και μια υποδειγματική δασκάλα για τους φοιτητές, όπως και για τους σπουδαστές των Δραματικών Σχολών, με τους οποίους διατηρούσε πάντα άριστες σχέσεις. Το κενό που αφήνει πίσω της είναι δυσαναπλήρωτο, ενώ το παράδειγμά της αποτέλεσε και θα αποτελεί πόλο έλξης του επιστημονικού ενδιαφέροντος για όλους εμάς. Βιώνοντας βαθιά την απώλειά της, αλλά και εκτιμώντας το σπάνιο ήθος και τη μεγάλη προσφορά της στην έρευνα, τη διδασκαλία και την ανάπτυξη τόσο της φιλοσοφίας, όσο και της επιστήμης και της τέχνης του θεάτρου, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της και να δημοσιεύσει το ψήφισμα αυτό στην ιστοσελίδα του Τμήματος.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Γιώργος Π. Πεφάνης
Ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου για την απώλεια της Χαράς Μπακονικόλα
Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, με ιδιαίτερη θλίψη και αισθήματα βαθύτατης
εκτίμησης αποχαιρετούν τη διαπρεπή, ομότιμη καθηγήτρια θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαρά Μπακονικόλα, που έφυγε από κοντά μας.
Η Χαρά Μπακονικόλα δίδαξε θεωρία του δράματος, φιλοσοφία της τραγωδίας, θεωρία της μετάφρασης δημοσιεύοντας πληθώρα άρθρων και εκδίδοντας πολύτιμα επιστημονικά συγράμματα γύρω από το ελληνικό και ευρωπαϊκό θέατρο. Επίσης, είχε μεταφράσει πολλά θεατρικά έργα και δοκίμια. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου από το 2002 έως το 2006 βοηθώντας αποφασιστικά με τις γνώσεις και την εμπειρία της στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού διδάσκοντας παράλληλα στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου. Η μεγάλη προσφορά της στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών θα παραμείνει ανεκτίμητη.
Latest posts by dromena (see all)
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Τζωρτζ Μπέρναρ Σω. Εικονοκλάστης και ηθικολόγος - November 29, 2024
- Κυκλοφορεί σε μετάφραση του Καθηγητή Βάιου Λιαπή το βιβλίο «Το Αρχαίο Θέατρο μέσα από τις Πηγές» - November 14, 2024
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Η Αυλή των Θαυμάτων (3) - November 11, 2024
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Η Αυλή των Θαυμάτων (2) - November 10, 2024
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Η Αυλή των Θαυμάτων (1) - November 10, 2024