Μάριος Πλωρίτης (1919 – 2006)
Ο Μάριος Πλωρίτης (πραγματικό όνομα: Μάριος Παπαδόπουλος, 19 Ιανουαρίου 1919 – 29 Δεκεμβρίου 2006) ήταν δημοσιογράφος-επιφυλλιδογράφος, κριτικός, μεταφραστής, λογοτέχνης, και σκηνοθέτης θεάτρου. Ο Μάριος Πλωρίτης γεννήθηκε στον Πειραιά και ήταν πτυχιούχος της Νομικής, των οικονομικών και των Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε θεατρικές σπουδές στην Αγγλία, Γαλλία και ΗΠΑ. Διετέλεσε κριτικός του θεάτρου και του κινηματογράφου στην εφημερίδα Ελευθερία (1945-1965), διευθυντής του θεατρικού τμήματος του ΕΙΡ (1950-1952), καθηγητής της Ιστορίας Θεάτρου στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης (1956-1967) και καθηγητής του πανεπιστημίου του Βενσέν στο Παρίσι. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες του Θεάτρου Τέχνης μαζί με τον Κάρολο Κουν. Συνολικά σκηνοθέτησε σε διάφορους αθηναϊκούς θιάσους περίπου 20 θεατρικά έργα, κυρίως την περίοδο 1952-1962. Από το 1971 διετέλεσε καθηγητής θεατρολογίας στο πανεπιστήμιο των Αθηνών.
Το μεταφραστικό και κριτικό έργο του Πλωρίτη είναι σημαντικό. Τα εβδομαδιαία άρθρα-επιφυλλίδες του στο Βήμα της Κυριακής και σε διάφορα περιοδικά «άφησαν εποχή». Ήταν διευθυντής της εφημερίδας Η Νίκη (1965-1967) και 1974 και μετά. Υπήρξε μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Εταιρίας Θεατρικών Συγγραφέων, της Ένωσης Θεατρικών Κριτικών, της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου, του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων και άλλων σωματείων και οργανισμών. Επίσης ό Πλωρίτης υπήρξε συνιδρυτής μαζί με τους Αλέκο Πατσιφά και Νικόλαο Καρύδη των εκδόσεων Ίκαρος.
Ο Μάριος Πλωρίτης είχε κάνει τρεις γάμους: Έναν με την ηθοποιό Έλλη Λαμπέτη το 1950 (χώρισαν το 1953), δεύτερο με τη Μαρίκα Ανεμογιάννη το 1964 και τρίτο το 1996 με την Κάτια Δανδουλάκη (με την οποία ήταν ήδη ζευγάρι για πολλά χρόνια, έζησαν μαζί συνολικά 35 χρόνια, σύμφωνα με τα λεγόμενά της σε κάποια συνέντευξη που παραχώρησε). Σύντροφός του, επίσης, υπήρξε και η δημοφιλέστατη Ελληνίδα ηθοποιός, η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών και μιλούσε επίσης γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά.
Συγγραφικό έργο
Ο Μάριος Πλωρίτης έγραψε τα εξής βιβλία:
- Πρόσωπα του νεώτερου δράματος (1965, δ΄ έκδοση 1978)
- Τα λοφία και οι παγίδες (1966)
- Τα προσωπεία (1967)
- Μέγιστον μάθημα (1975)
- Πολιτικά ΄Β και ΄Γ (1980)
- Μπρέχτ και Xίτλερ (1984)
- Τέχνη, Γλωσσα και εξουσία (1989)
- Της σκηνής και της τέχνης (1990)
- Νέα πολιτικά Ά και ΄Β (1990)
- Μίμος και μίμος (1990)
- Έρως ελευθερίας και δημοκρατίας (1992)
Μετέφρασε επίσης τα ακόλουθα έργα: Γράμματα σ΄ ένα νέο ποιητή του Ρίλκε (1943), Ποιήματα του Μπρεχτ (1978) και ένα πλήθος 120 περίπου θεατρικών έργων των: Τζορτζ Μπέρναρντ Σω, Ουάιλντ, Πιραντέλλο, Ο Νιλ, Μπρέχτ, Ανούιγ, Ουίλιαμς, Μωμ, Βάις κ.ά..
Θέατρο
- Κατάλογος θεατρικών παραστάσεων στις οποίες ο Μ. Πλωρίτης εργάστηκε ως σκηνοθέτης.
- Κατάλογος θεατρικών παραστάσεων που βασίστηκαν σε μεταφράσεις ή/και διασκευές του Μ. Πλωρίτη.
Αναγνώριση
- Γραμματόσημο με τη μορφή του Πλωρίτη εκδόθηκε το 2015 στην αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ «100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΗΕΑ».
Πηγές
- Λεξικό νεοελληνικής λογοτεχνίας: Πρόσωπα – Έργα – Ρεύματα – Όροι, εκδ. Πατάκης, Αθήνα 2007
___________________________
ΦΩΤΑ ΠΟΡΕΙΑΣ
ΜΑΡΙΟΣ ΠΛΩΡΙΤΗΣ – ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ
(video)
Σειρά εκπομπών με την Έλενα Ακρίτα, βασισμένη σε συνεντεύξεις προσωπικοτήτων από τον καλλιτεχνικό, κοινωνικό, επιστημονικό και πολιτικό χώρο, με στόχο την παρουσίαση της πορείας τους και της προσφοράς τους. Η Έλενα Ακρίτα συνομιλεί με τον Μάριο Πλωρίτη και την Κάτια Δανδουλάκη και σκιαγραφεί τα πορτρέτα των δύο προσωπικοτήτων ενώ φωτίζονται πτυχές της δημιουργικής τους πορείας και της κοινής τους ζωής.
Ο Μάριος Πλωρίτης σχολιάζει δοκίμιά του στον Τύπο, χώρο που υπηρέτησε υποδειγματικά – τα εβδομαδιαία άρθρα του στο «Βήμα της Κυριακής» άφησαν εποχή- ενώ υπήρξε ταυτόχρονα επιφανής μορφή του μεταπολεμικού θεάτρου. Ο ίδιος μιλάει για την περίοδο που ήταν μέλος της ομάδας που περιστοίχισε τον Κάρολο Κουν στην ίδρυση του Θεάτρου Τέχνης (1942), για το οποίο έκανε και την πρώτη του θεατρική μετάφραση («Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε») του Πιραντέλο. Σημαντικό υπήρξε το μεταφραστικό του έργο ως προς το σύγχρονο και πρωτοπόρο θεατρικό ρεπερτόριο που παιζόταν στο ιστορικό υπόγειο του Κουν.
Ο Μ. Πλωρίτης θυμάται επίσης την ίδρυση της εκδοτικής εταιρείας «Ίκαρος» (1944), της οποίας υπήρξε συνιδρυτής μαζί με τους Αλέκο Πατσιφά και Νίκο Καρύδη όπου εκδόθηκε και η μετάφρασή του «Γράμματα σε ένα νέο ποιητή» του Ρίλκε. Παράλληλα συνεργάστηκε και σκηνοθέτησε, κυρίως τη δεκαετία του ’50, αθηναϊκούς θιάσους. Γίνεται λόγος στην εκπομπή για τον θίασο της Κατερίνας, για την προσωπικότητα της ίδιας της Κατερίνας Ανδρεάδη και τη σχέση της με την Έλλη Λαμπέτη η οποία υπήρξε η πρώτη γυναίκα του Πλωρίτη. Ο ίδιος υπήρξε επίσης θεατρικός μέντορας της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην αρχή της καριέρας της, και σχολιάζει τα πρώτα της βήματα στο θέατρο. ‘Υστερα από πρόταση του ίδιου έπαιξε τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Ωραία μου Κυρία» που ανέβηκε στο Θέατρο του Κώστα Μουσούρη.
Από το 1945 ο Πλωρίτης έγραφε θεατρικές κριτικές στην εφημερίδα «Ελευθερία» θέση από την οποία αποχώρησε το 1965 όταν η εφημερίδα άλλαξε πολιτική γραμμή. Από το 1974 αρθρογραφούσε στην εφημερίδα «Το Βήμα», συνεργασία η οποία συνεχίστηκε ως το τέλος της ζωής του. Στη διάρκεια της δικτατορίας διέφυγε στο Παρίσι, όπου ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση. Στην εκπομπή μιλούν για τον Μάριο Πλωρίτη και το έργο του, άνθρωποι από τον χώρο του πνεύματος, της τέχνης και της πολιτικής με τους οποίους συνεργάστηκε ή συνδέθηκε φιλικά στη διάρκεια της μακράς πορείας του: ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο εκδότης Θανάσης Καστανιώτης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Βούλα Ζουμπουλάκη και ο Γιώργος Ρωμαίος.
Παράλληλα, η εκπομπή ξετυλίγει την καλλιτεχνική διαδρομή της Κάτιας Δανδουλάκη. Η ηθοποιός αναφέρεται στο ξεκίνημα της θεατρικής της πορείας, μιλάει για τους ρόλους της στο θέατρο, σχολιάζει ακόμη την κριτική του Τύπου και πώς την αντιμετωπίζει. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη γνωριμία της με τον Μάριο Πλωρίτη όταν ο ίδιος ήταν καθηγητής της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης και εκείνη μαθήτριά του. Μιλάει, επίσης, για τη σχέση της μαζί του και για τον άνθρωπο Μάριο Πλωρίτη. Και οι δύο αποκαλύπτουν πτυχές της προσωπικής τους ζωής και γνωρίσματα του χαρακτήρα τους.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό, αποσπάσματα από τηλεοπτικά σήριαλ και θεατρικές παραστάσεις στις οποίες υπήρξε πρωταγωνίστρια η Κάτια Δανδουλάκη, και φωτογραφίες από την επαγγελματική και προσωπική ζωή του Μάριου Πλωρίτη.
Έτος παραγωγής: 2000
Σκηνοθεσία: Στέλιος Ράλλης
Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr
Latest posts by dromena (see all)
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Τζωρτζ Μπέρναρ Σω. Εικονοκλάστης και ηθικολόγος - 29 Νοεμβρίου, 2024
- Κυκλοφορεί σε μετάφραση του Καθηγητή Βάιου Λιαπή το βιβλίο «Το Αρχαίο Θέατρο μέσα από τις Πηγές» - 14 Νοεμβρίου, 2024
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Η Αυλή των Θαυμάτων (3) - 11 Νοεμβρίου, 2024
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Η Αυλή των Θαυμάτων (2) - 10 Νοεμβρίου, 2024
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΑΣ : Η Αυλή των Θαυμάτων (1) - 10 Νοεμβρίου, 2024